1177 vårdguiden läcka

2,7 miljoner inspelade samtal till 1177 Vårdguiden helt oskyddade på internet

Computer Sweden avslöjar: alla telefonsamtal som ringts till 1177 sedan 2013 och som tagits emot av vårdentreprenören Medicall har legat helt öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver.

årets bästa artiklar 2019

Svensk ingenjör såg rött – nu ändras världsstandarden för trafikljus

Svenske elektroingenjören Mats Järlström har efter sex års kamp mot domstolar i delstaten Oregon, och efter att ha övertygat internationella organet ITE, lyckats ändra standarden för hur länge trafikljusen ska visa gult.

statligt moln

Regeringen har bestämt sig – Sverige ska ha ett statligt moln

Den statliga it-driften ska samordnas och ett statligt moln ska komma på plats. Nu tillsätter regeringen en utredning som ska lämna förslag på hur ett sådant moln kan se ut och samtidigt göra klart vad myndigheter har rätt att lägga i privata moln.

årets bästa artiklar 2019

Enkelt stänga av kylarna på Ica – ligger vidöppna på internet

Återigen visar det sig hur enkelt det kan vara att hitta oskyddade och sårbara uppkopplade system. En ny analys visar att om inte systemen skyddas är det barnsligt enkelt att till exempel stänga av en kyl i din lokala matbutik.

årets bästa artiklar 2019

Tog med sig lösenordet i graven – 1,2 miljarder av kundernas pengar borta

Ägaren till ett kanadensiskt växlingskontor för kryptovaluta hade gjort allt rätt, men när han plötsligt dog tog han med sig lösenordet i graven, och kundernas pengar frös inne.

bästa artiklar 2019

”Android är skit – dags för företagen att lämna plattformen”

Säkerhetsproblemen kring Android fortsätter, under 2019 skrev vi om en ny zero-day-sårbarhet som kan ta över hela mobilen. Techworlds Lars Dobos frågade sig därför hur länge företagen kan ta risken att sätta en Androidmobil i händerna på utsatta medarbetare.

årets bästa artiklar 2019

Evry och Tieto slås ihop – skapar en nordisk it-gigant

Två av de nordiska konsultjättarna Evry och Tieto gör nu gemensam sak och slår samman sina verksamheter.

årets bästa artiklar 2019

HPE:s serverdiskar dör efter exakt 32 768 timmar – möjlig koppling till sjukhuskrascher

Ett fatalt fel i SSD:er installerade i flera server- och lagringssystem från Hewlett Packard Enterprise får diskarna att gå sönder efter en exakt drifttid på 32 768 timmar. Troligen är det samma SSD:er som orsakat de stora problemen som drabbat sjukvården i Västra Götaland.

årets bästa artiklar 2019

Nu är Microsofts pc-dödare ute på marknaden – ”verkar lovande”

Microsofts nya virtualiseringslösning Windows Virtual Desktop har rönt stor uppmärksamhet redan i betastadiet och tjänsten har kallats för ”ett stort steg mot pc-döden”. Nu finns den tillgänglig globalt.

årets bästa artiklar 2019

773 miljoner hackade e-postadresser i Mega-databas – nio svenska sajter drabbade

En samling av hundratals miljoner stulna e-postadresser, och tiotals miljoner unika lösenord har upptäckts på molnlagringstjänsten Mega. Nio svenska sajter finns i samlingen.

bästa artiklar 2019

Topp100 2019: Här är Sveriges 100 bästa sajter och nättjänster

Juryn har surfat sig igenom tusentals sajter och accepterat så många cookies att vi tappat räkningen för länge sedan. Det är ett hårt jobb att utse Sveriges 100 bästa sajter, appar och nättjänster, men någon måste göra det. Här är Topp100 2019.

Läs också: Årets bästa artiklar – här är läsarnas favoriter från 2018