Om du har för vana att ofta installera och provar nya program och drivrutiner vet du mer än väl vad som händer. Redan efter ett par veckor känner du knappt igen systemet längre. Aktivitetshanteraren går på knäna, mängder av nya ikoner trängs i systemfältet - för att inte tala om alla nya genvägar i Startmenyn och på skrivbordet.
Invasionen av processer, uppgifter och verktyg påverkar datorn som blyskor på en maratonlöpare. Det förvärras dessutom av att resurser slösas på att spionera på dig.

Men stopp! Innan du ger upp och installerar om hela systemet, följ våra tio punkter i kampen mot överflödigt innehåll som bromsar datorn.

Verktygsvansinnet
Ofta när man surfar stöter man på smarta verktyg som kan installeras snabbt. Efter ett tag gör de nya hjälpredorna att datorn går på knäna av överbelastning. Börja därför med att fråga dig vad du verkligen behöver och vad som kan tas bort.

1. Dumpa det onödiga
Om du vill banta systemet är ditt första mål Kontrollpanelens "Lägg till eller ta bort program". Där listas i princip alla installerade program. Markera i tur och ordning varje enskilt program som du inte längre behöver och välj Ta bort. Om du inte vet vad respektive program gör kan du välja Klicka här för att få support­information om programmet.
Var inte rädd för att avinstallera program. Om du inte känner till funktionen för ett program använder du det förmodligen inte. Undvik att ta bort program som hänvisar till drivrutiner eller hårdvarutillverkare.

Du ska även vara uppmärksam på redundans. Två program med samma funktion tar inte bara upp dubbelt så mycket resurser, utan kan även ta ut varandra (tips 2).

2. Programkriget
Många gånger kan det uppstå problem när två program med samma funktioner installeras på datorn. Det finns ingen allenarådande regel som bestämmer om två liknande program passar ihop eller inte.

Du bör undvika att köra två antivirusprogram, två nedladdningshanterare eller två brandväggsprogram samtidigt. Förutom att det innebär onödigt resursslöseri gör hierarkiproblem mellan de konkurrerande programmen att datorn blir långsammare och i värsta fall kraschar.

Andra typer av program, exempelvis textredigerare, har inte några problem att verka vid sidan av varandra, förutsatt att de använder olika filtyper.

Emellertid kan installationen av ett flertal bildbearbetningsprogram och mediespelare innebära problem. De har nämligen en förmåga att stjäla kontrollen över olika filformat från varandra. Dubbelklick blir därmed till ett lotteri i Windows Utforskaren.

Du bör alltså fundera både en och två gånger på om det finns anledning att ha flera program med liknande funktioner installerade i datorn. Vårt råd är att avinstallera en av de båda potentiella bråkstakarna.

3. Utrota ohyran
Tyvärr går det inte att avinstallera alla program via Kontrollpanelens Lägg till eller ta bort program. Speciellt inte de som i hemlighet har installerats på din dator. Vi tänker på främst på annons- och spionprogram.

Den här typen av mjukvaruspioner följer ofta med som odokumenterad kod i gratis- och sharewareprogram och installerar sig automatiskt. Vid en senare avinstallation försvinner huvudprogrammet, men annons- och spionprogrammen stannar kvar i datorn och fortsätter att spionera på dina surfrutiner och därmed belasta arbetsminne och processor i onödan.

Det är i princip omöjligt att göra sig av med den här typen av plåga manuellt. Bland annat skulle det kräva en total genomgång av Registret och filsystemet. I stället rekommenderar vi att du använder Adaware SE Personal (www.lavasoft.com), som är gratis för privatpersoner.

När du startar programmet första gången väljer du Check for Updates Now och Perform Full System Scan. Då startar en genomsökning av hela systemet som kan ta ganska lång tid beroende på hårddiskens storlek.

Till sist skickar du allt otyg som programmet hittade till karantän genom att högerklicka och välja Select All/Quarantine. Via Next raderar du snabbt och enkelt fil- och Registerobjekten.

4. Ta bort shelltillägg
Eftersom det är alltför enkelt att installera shelltillägg gör de snabbt Windows Utforskaren seg och tungjobbad. Var för sig är tilläggen oftast ganska nyttiga. Om du har installerat exempelvis arkivprogrammet Winrar finns menyalternativ som Add to archive, Add to "My Albums.rar" och Compress and email i de situationskänsliga menyerna för filer och mappar.

Problemet uppstår när du accepterar installationen av allt för många shelltillägg. Då blir det svårt att få överblick i de situationskänsliga menyerna och Windows blir segt som sirap.

Som tur är kan användaren redan vid installationen välja om shelltillägget ska installeras eller inte. I vissa program går det till och med att inaktivera funktionen via inställningarna. Tilläggen försvinner i regel vid en avinstallation.

Vissa shelltillägg är inte kopplade till något specifikt program och därför lite svårare att bli av med. I de lägena kan du ta hjälp av gratisprogrammet Shell­exview (mikrodatorn.se/a/275). Det ger dig överblick över installerade shelltillägg och erbjuder även möjligheten att ta bort oönskade tillägg.

När du har installerat programmet kan du även hämta den svenska språkfilen (mikrodatorn.se/a/275). Packa upp filen i den mapp där programmet ligger och starta programmet. Shellexview visar då en lista som beskriver datorns samtliga shelltillägg och även anger uppgifter om tillverkare.

Microsofts tillägg tillhör vanligtvis Windows, Office eller uppdateringar till dem och bör därför behållas. Tillägg från andra tillverkare kan du rensa i utan problem.

Klicka därför på ett dylikt tillägg och välj menyalternativet Inaktivera Markerade Poster. Notera att det inte raderar tillägget utan bara tar bort kopplingen i Registret. Därefter är tillägget inaktiverat och slutar stjäla kraft från datorn.

5. Tilläggskomponenter i sikte
Precis som Windows Explorer (tips 4) belastas även Internet Explorer ständigt av olika tilläggskomponenter, exempelvis Active X. I samband med installationen av Windows XP Service Pack 2 tillkom en praktisk funktion i Internet Explorer som ger överblick över tilläggskomponenterna och enkelt inaktiverar enskilda komponenter.

Öppna Internet Explorer och välj Verktyg/Hantera tilläggskomponenter/Visa/Tilläggskomponenter som är inlästa i Internet Explorer. Nu visar programmet samtliga komponenter. Markera i tur och ordning varje onödig tilläggskomponent och välj Inställningar/Inaktivera.

Aktivitetsanalys
Installerade program tar alltid upp hårddisk­utrymme, men de använder bara systemresurser när de är igång. Därför är det viktigt att du har kontroll över vilka program och processer som är igång och vad som startas automatiskt i samband med datorstarten.

För att få den överblicken krävs betydligt bättre verktyg än de Windows erbjuder.

6. Stäng av startade processer
Aktivitetshanteraren i Windows (som visas när du trycker ned Ctrl+Alt+Delete) visar samtliga processer som är igång, liksom den startbara filens namn samt processor- respektive minnesanvändning. Du får däremot ingen ytterligare information om en specifik process. För att avgöra vilka processer du behöver ha igång och vilka du eventuellt kan stänga av måste du ta reda på vad varje enskild process gör.

Gratisprogrammet Process Explorer (mikro­datorn.se/a/274) visar samtliga startade pro­ces­ser inklusive sökvägen till den startbara filen hos respektive process. Högerklicka på respektive process och välj Properties för att få fram processens egenskaper.

Egenskaperna ger information om processens tillverkare och version. Om du inte tycker att det räcker kan du högerklicka på processen igen och välja Google.

Om du har en aktiv internetuppkoppling öppnas webbläsaren och söker på processnamnet i sökmotorn. På så sätt kan du ganska snabbt ta reda på vad som ligger bakom respektive process. Om det framkommer att du inte behöver en specifik process stänger du av den genom att radera den ur listan. I nästa steg ska du ta reda på varför processen över huvud taget startades och hur du ska göra för att få den att inte starta automatiskt igen.

7. Spåra och spärra startplatser
Programtillverkare och virusmakare kan få program att starta automatiskt samtidigt som Windows utan att du märker det. Det är inte helt enkelt att stoppa dem, eftersom inte alla startplatser är ordentligt dokumenterade. En översikt över de vanligaste får du av Windowsprogrammet Msconfig.exe (finns dock inte i Windows 2000). Starta programmet (Start/Kör/Msconfig) och klicka på Autostart.

Ett stort problem med Msconfig är att det inte visar alla startplatser i Windows. Använd i stället gratisprogrammet Autoruns (mikrodatorn.se/a/273).

Packa upp programmet och starta det via Autoruns.exe. Under fliken Everything visas samtliga platser i Windows som erbjuder någon form av autostart. Om du klickar på någon rad visas ytterligare information om programmet eller processen längst ned i fönstret.

Om du bara vill inaktivera starten av ett visst program eller en viss process klickar du bort den första bocken på varje rad. Det gör att du kan ångra dig och aktivera den automatiska starten igen.

Om du är helt säker på vad du gör kan du ta bort autostarten en gång för alla genom att radera programmet eller processen ur listan. Precis som i Process Explorer kan du i Autoruns undersöka program och processer lite närmare via den situationskänsliga menyn och meny­alternativen Properties och Google.

När du har blivit lite varm i kläderna och lärt dig hur programmet fungerar är det bara att gå igenom rad för rad och inaktivera respektive radera de program och processer du inte tycker behöver startas automatiskt.

8. Det startas också i Windows
Om du kör Windows 2000 eller XP kanske du har noterat att processer fortfarande autostartar, trots att du har följt råden i tips 6 och 7. De beskrivna metoderna verkar inte kunnna kontrollera dem.

I det här fallet är processerna så kallade tjänster. De startas automatiskt av operativsystemet innan du har loggat in på datorn. De allra flesta av dem tillhör Windows och är nödvändiga systemtjänster. Tekniskt har de ungefär samma status som hårdvarudrivrutiner och startas även via samma registernyckel.

För att få en överblick över de tjänster som är igång kan du välja Start/Kontrollpanelen/Administrationsverktyg/Tjänster. För en mer översiktlig visning i Windows XP kan du i stället starta programmet Msconfig.exe via menyalternativet Start/Kör/Msconfig.exe. Under fliken Tjänster visas en lista över samtliga tjänster. Programmet finns inte i Windows 2000.

Vi utgår från att du i första hand vill göra dig av med onödiga tredjepartstjänster och inte är ute efter att sålla i Windows egna tjänster. Sätt därför en bock framför Dölj alla Microsoft-tjänster. Då ser du vilka av de övriga tjänsterna som är igång under Status. Välj sedan vilka tjänster du kan vara utan.

Om du vill stänga av en specifik tjänst ska du klicka bort bocken till vänster om tjänstens namn och bekräfta genom att klicka på OK. Vid nästa start av datorn har tjänsten fått statusen Stoppad och startas alltså inte längre automatiskt.

Varning: När du stänger av en tjänst innebär det att hela eller vissa delar av ett eventuellt tillhörande program inte längre fungerar korrekt. Fundera därför på om det inte är lika bra att avinstallera hela programmet i stället. Det avlägsnar i regel även eventuellt tillhörande tjänster från datorn.

Döda data
Efter att ha rensat bland program, processer och tjänster bör din dator gå lite snabbare igen. Nu är det dags att rensa bort datorns sista onödiga ballast, nämligen temporära data som ligger och skräpar på hårddisken. Det kan handla om avinstallationsrester som tillhör avinstallerade program eller redundanta säkerhetskopior som bara tar upp en massa onödig plats.

9. Temporära data
Överflödiga data kan finnas lite varstans på hårddisken. I det här tipset beskriver vi hur du steg för steg kan banta ditt system.

1. Många program lagrar temporära filer som sedan inte raderas. Efter ett tag är hårddisken fylld av de här onödiga filerna. Under din städrunda ska du därför radera i de temporära mapparna. Stäng av alla program du har igång och välj Start/Kör/%temp%. Radera samtliga filer och mappar i användarkontots temporära mapp. Det finns även en allmän temporär mapp som du kommer åt via Start/Kör/%windir%\temp. Radera även samtliga filer och mappar där.

2. Radera innehållet i Internet Explorer-mappen Temporary Internet Files. Mappen lagrar besökta webbsidor för att det ska gå snabbare att visa dem vid nästa besök. Den här mappen kan innehålla flera gigabyte data om du har varit generös vid inställningen av funktionen.

För att radera i mappen ska du starta Internet Explorer och välja Verktyg/Internet-alternativ. Under rubriken Tillfälliga Internet-filer ska du klicka på knappen Ta bort filer. I samma dialogruta finns Inställningar där du kan minska internetcachen till en vettig storlek, exempelvis 20 megabyte.

I Firefox hittar du motsvarande inställningar via Verktyg/Inställningar/Sekretess. Du bör inte radera lagrade cookies, speciellt inte globalt. I cookies lagras åtkomstdata för specifika webbplatser eller information om innehållet i virtuella varukorgar hos olika webbutiker.

Dessutom tar cookies enbart upp en mindre mängd hårddiskutrymme och tillhör därmed inte de problemområden den här artikeln handlar om.

3. Samtliga mappar i Windowsmappen som börjar med beteckningarna $NTUninstall och $NTServicePack kan du också radera, så länge de är en äldre version. Det handlar om mappar som innehåller avinstallationsinformation för säkerhetsuppdateringar och Service Pack-installationer. Man märker ganska snabbt om en dylik uppdatering skapar problem i datorn, varför avinstallationsinformationen i de flesta fall bara tar upp en massa onödig plats.

4. Onödiga konton i Windows 2000 och XP kan också ta upp en massa plats. Dem tar du bort via menyalternativet Start/Kontrollpanelen/Användarkonton (XP) eller Start/Kontrollpanelen/Användare och lösenord (2000).

5. Tyvärr är inte alla program lika ordningsamma och lägger sina temporära data i de officiella temp-mapparna. För att även komma åt slarvarnas temporära filer ska du börja med att göra en sökning (Start/Sök). I inskrivningsfältet för hela eller en del av dokumentnamnet ska du sedan skriva in följande söksträng: *.tmp,*.bak,*.old,*.sav,*.sik

Starta sedan en genomsökning av datorns samtliga hårddiskar och radera samtliga hittade filer.

6. Avsluta med att tömma Windows papperskorg. Filerna du raderat i de tidigare stegen flyttas till papperskorgen och ligger alltså kvar i datorn även efter en radering. Efter att ha tömt papperskorgen tar filerna dock inte upp något mer hårddiskutrymme.

10. Radera resterna efter Installer
Det är ganska ovanligt med misslyckade eller ofullständiga avinstallationer via Kontrollpanelens "Lägg till eller ta bort program" (tips 1). Varje gång det händer är det dock alltid lika irriterande.

Windows Installer är ett av de vanligaste installationsprogrammen i Windowsvärlden. Rester som programmet lämnar efter sig raderar du enkelt med hjälp av gratisverktyget Windows Installer Clean Up (mikrodatorn.se/a/276).
När du har startat programmet visar det samtliga program som Windows Installer (filer med filändelsen msi) har registrerat i Registret. Markera den trasiga installationen i listan och klicka på Remove så raderas Windows Installer-informationen. Installera sedan programmet på nytt och avinstallera det som vanligt.

Skärmdumpar:

Med hjälp av Autoruns får du en bra överblick över alla källor till automatstart i Windows. Programmet ger dig även möjlighet att rensa bland de automatstartande programmen och processerna (tips 8).

I Windows XP kan du välja bort visningen av alla Microsofttjänster. De resterande tjänsterna kan du sedan hantera manuellt (tips 8).

Temporära filer som ligger och skräpar på hårddisken hittar du enkelt med Windows sökfunktion (tips 9).

Så bantar du Windows i tio steg.

Text: Andreas Kroschel och Christian Löbering
Bearbetning: Dietmar Heinrich Illustration: Johan Isaksson

Artikeln har tidigare publicerats i Mikrodatorn nummer 16/2005. Du kan prenumerera på tidningen här.

Fakta

Adaware SE Personal 1.06 (Windows 98, Me, 2000, XP) www.lavasoft.com

Autoruns 8.22 (Windows 98, Me, 2000, XP) mikrodatorn.se/a/273

Process Explorer 9.25 (Windows 95, 98, Me, NT, 2000, XP) mikrodatorn.se/a/274

Shellexview 1.13 (Windows 98, Me, 2000, XP) mikrodatorn.se/a/275

Shellexview svenskt språkpaket 1.11 (Windows 98, Me, 2000, XP) mikrodatorn.se/a/275

Windows Installer Clean Up (Windows 95, 98, Me, NT4, 2000, XP) mikrodatorn.se/a/276

Ett effektivt skydd mot att obehöriga program förändrar Windows autostartkällor är att helt enkelt ta för vana att oftast arbeta i ett begränsat användarkonto i stället för ett konto med administratörsrättigheter. Om man är inloggad på ett vanligt användarkonto med begränsade rättigheter har man inte tillåtelse att göra förändringar i Registret.

Msconfig.exe finns inte i Windows 2000. I den Windowsversionen och även i Windows XP kan du visa tjänsterna via tjänstekonsolen (Start/Kör/Services.msc). Nackdelen med den är att det inte går att filtrera visningen efter tillverkare och det gör det ganska svårt att veta vilka tjänster som tillhör Windows systemtjänster.
En utmärkt lösning på problemet är att använda informationen under fliken Services i gratisprogrammet Autoruns (mikrodatorn.se/a/273), som vi tar upp i tips 7.