Vad är det att skryta om, att först se på när etnisk rensning sker, sedan vänta tio år och därefter gripa en misstänkt. Det är ungefär raka motsatsen till att förebygga brott. Sedan när blev faktureringsuppgifter från telebolagen ett av svensk polis viktigaste verktyg för brottsbekämpning?

Låt oss för en stund anta att Bodström verkligen menar vad han skriver. Att tele- och Internetoperatörerna bara ska lagra trafikdata om vem vi ringt till och vilka vi skickat e-post till. Det vore som att först stifta en lag om att alla brev måste ha avsändare och sen beordra Posten att bygga upp en organisation för att spara information om vem som skickat brev till vem och när. Det skulle bli väldigt kostsamt. Och när sedan den stora organisationen väl är på plats är det bara att vänta på ett tillfälle då det står i Nationens Intresse att även registrera innehållet i våra brev. Det är lite så som DNA-registret blev efter mordet på Anna Lindh.

Nu säger Bodström att han inte tänker läsa innehållet i webbtrafiken. Men idag går mycket e-post och telefoni via webben. Med den teknik som finns är det inte möjligt att se om en viss signal på Internet är webbsurfande, e-post eller telefoni, utan att läsa innehållet. Om Bodström inte tror det kan han be någon expert förklara hur HTTPS-protokollet fungerar.

Det han säger att EU vill göra är inte tekniskt möjligt. Så låt oss för en stund leka med tanken att Bodström redan nu planerar ett steg två med nya lagar för att verkligen uppnå en effektiv insamling av trafikdata. Då måste först anonyma kontantkort till mobiltelefoner förbjudas. Sen måste tjänster som erbjuder anonym e-post förbjudas. Vidare måste all trafik på Internet avlyssnas. Och då har Bodström ända bara fått tag på trafikdata och en del innehåll. För att även avlyssna innehållet i trafiken måste all kryptering förbjudas. Tjänster som Skype måste förmodligen förbjudas. Och det måste bli förbjudet att prata i telefon på andra språk än de som polisens analytiker förstår.

Vill Bodström kunna knyta en telefon eller e-postadress till en fysisk person krävs ytterligare lagar. Då återstår för grova brottslingar att köpa telefoner av bulvaner, skriva brev, använda kodord i telefonsamtal, skicka bud, brevduvor och röksignaler.

Vill vi bli ”säkra” på det här sättet kommer det att kosta mycket av våra medborgerliga rättigheter. Låt oss inte försöka skydda det öppna samhället genom att avskaffa det.

Tomas Gilså, redaktör Säkerhet & Sekretess
Dennis Bergström, CISSP
Robert Malmgren, ordförande i Swedish Network Users Society
Anne-Marie Eklund Löwinder, ordförande för SIG Security
Andreas Jonsson, Säkerhetsspecialist
Niklas Gerdin, CISSP samt ledamot i Swedish Network Users Society
Hans Wallberg, utvecklings- och samordningsansvarig för SUNET

Fotnot: Rikspolisstyrelsen har föreslagit en skyldighet att registrera abonnemangsuppgifter till kontantkort*.
* Sidan 211 i SOU 2005:38

Debattartikeln är ett svar på Thomas Bodströms artikel "Telefondata viktigt i kampen mot grova brott".