Det är inte ovanligt att program i samband med installationen frågar om de får skapa en så kallad rescue disk. Om du själv vill göra i ordning en sådan nödskiva kan du använda Bart Lagerweijs gratisprogram PE Builder, som finns att hämta på mikrodatorn.se/a/323.

En räddningsskiva borde faktiskt vara obligatorisk. Med en sådan går det att få igång datorn den dag Windows inte startar som vanligt. Ett virusangrepp, en sliten hårddisk eller ett program som stökat till i Windowsregistret behöver därmed inte vara någon katastrof.

Räddningsskivan ersätter där­emot inte regelbunden säkerhetskopiering. Kopierar gör man för att säkra allt från arbetsmaterial till semesterbilder. Se skivan som ett nödvändigt komplement till säkerhetskopian, eftersom det krävs en fungerande dator för att du ska kunna hämta tillbaka information från en säkerhetskopia.

Väl investerad tid
Den halvtimme det tar att med hjälp av PE Builder skapa en nödskiva är väl investerad tid. Programmet är dessvärre långt ifrån självinstruerande, men åstadkommer i gengäld mer än en räddande skiva som får igång datorn efter en systemkrasch.

Med PE Builder kan du göra en skiva med ett fungerande 32-bitars Windows i miniformat. Du behöver inte installera något eller kopiera över filer till datorns hårddisk – som kanske inte ens fungerar – för att genomföra en reparations- eller dataräddningsaktion.

Bart PE (Preinstalled Environ­ment) kallas systemet som skapas på skivan. Det ger dig inte tillgång till Windows alla finesser, men de nödvändigaste verktygen finns med. Hit hör A43 File Management Utility, Check Disk, Drive Snapshot, PE Network Configurator, Qsofts Ramdisk och Microsofts Remote Desktop Client.

Dessutom är det möjligt att lägga till egna drivrutiner och favoritprogram innan skivan bränns.

Steg 1: Installation
Ladda ned det 2,8 megabyte stora PE Builder från mikrodatorn.se/a/323. Programmet fungerar med Windows XP Home och XP Professional. Se till att du är inloggad som administratör.

Programmet kan installeras i valfri mapp. Om du väljer att packa upp de komprimerade filerna i en mapp som döps till c:\pebuilder319 blir det lättare att följa vår steg för steg-instruktion.

Starta PE Builder och godkänn licensvillkoren genom att klicka på I agree. Plocka därefter fram din Windowsoriginalskiva. Har du en cd med Windows XP inklusive Service Pack 2 hoppar du över steg 2 för att direkt gå vidare till anpassningen av skivans innehåll i steg 3.

Steg 2: Slipstreaming
Om du har en äldre Windowsskiva, utan SP2, måste systemfilerna uppdateras genom så kallad slipstreaming. Hoppar du över detta moment är det inte säkert att datorn kan startas från den skiva som snart ska brännas. I stället får du det snöpliga felmeddelandet: "Det gick inte att läsa in filen \i386\system32\ntoskrnl.exe. Felkod 14".

Det är inte nödvändigt att installera Windows XP SP1 innan SP2 läggs på. Microsofts serviceuppdateringar är kumulativa, vilket innebär att SP2 även innehåller de buggfixar som ingick i SP1.

Den som har ett snabbt bredband kan hämta 265 megabyte stora Service Pack 2 från Microsoft Download Center på www.microsoft.com /downloads. Filen du ska titta efter heter WindowsXP-KB835935-SP2-SVE.exe. Alternativet är att beställa en cd från Microsoft.

Starta PE Builder. Välj Slipstream under menyn Source. Windowsskivans enhetsbeteckning ska finnas i Sourcerutan. Kontrollera med hjälp av Check (under Source) att Windowsfilerna kan nås. Sätt en bock framför Source is readonly.

I rutan Servicepack anges var på hårddisken du har lagrat SP2-uppdateringen.

Sist men inte minst talar du under Output om var de uppdaterade installationsfilerna ska placeras. Använd helst föreslagna c:\pebuilder319\win-slipstreamed. Klicka på OK.

Låt datorn arbeta i fred med kopiering, extrahering och integration. Beroende på hur snabb processor och cd-enhet som sitter i den kan hela processen ta upp till en kvart. Flera fönster öppnas och stängs under tiden och det är färdigt när meddelandet "Den integrerade installationen har utförts" syns på skärmen.

Steg 3: Anpassning
Nästa steg är att anpassa startskivans innehåll till de egna önskemålen. Börja med att lägga till de drivrutiner som behövs i just din dator. Drivrutinerna för nätverkskortet är särskilt viktiga.

Vid installationen av PE Builder skapades automatiskt drivrutins­mappar för nätkort samt för scsi-enheter. För att dina drivrutiner ska komma med när skivan bränns måste de placeras i någon av mapparna c:\pebuilder319\drivers\Net eller c:\pebuilder319\drivers\SCSIAdapter.

Antag att datorns moderkort i likhet med många andra är utrustat med Broadcoms nätverkskretsar BCM57xx. Hämta den senaste versionen av drivrutinen (som i skrivande stund har versionsnumret 8.39.1) från mikrodatorn.se/a/325. Packa därefter upp fil­arkivet win_xp_2k3_32-8.39.1.zip i mappen c:\pebuilder319\drivers\Net\bcm57.

När det är gjort ska innehållet se ut så här:

c:\pebuilder319\drivers\Netbcm57\b57win32.cat
c:\pebuilder319\drivers\Netbcm57\b57win32.inf
c:\pebuilder319\drivers\Netbcm57\b57xp32.sys

Principen för att lägga till scsi-drivrutiner är densamma. Kopiera drivrutinsfilerna till en mapp som till exempel namnges c:\pebuilder319\drivers\SCSIAdapter\ultra320.

Användbara fixarprogram
Sista arbetsmomentet innan nödskivan kan skapas är att bestämma vilka program som ska finnas på den. En rad användbara fixarprogram ingår i Bart Preinstalled Environment och de listas om du klickar på knappen Plugins.

Samtliga program som är utmärkta med Yes under rubriken Enabled fungerar utan att du behöver göra någonting. Om det däremot står No under Enabled måste några handgrepp utföras av den som anser sig behöva dessa program.

Det finns flera anledningar till att "självklara" verktyg som antivirus- och kopieringsprogram inte finns med i förteckningen eller att de markeras med No. Vissa program uppdateras kontinuerligt och då måste man hämta den senaste versionen innan skivans bränns. I andra fall är det licensvillkoren som sätter stopp.

Effektivt gratisverktyg
McAfee Avert Stinger hör till de redskap som finns i listan, men med No under Enabled. Detta kostnadsfria verktyg som snabbt och effektivt tar bort de omkring 50 vanligaste virustyperna förtjänar sin plats på skivan.

Markera Mcafee Stinger i listan och klicka på Help. Av hjälptexten framgår att om Stinger ska kunna köras från startskivan måste den färska programfilen hämtas från Network Associates webbplats. Följ länken för hämtning och kopiera därefter programfilen till mappen c:\pebuilder319\plugin\stinger.

Aktivera Stinger
När det är gjort måste Stinger aktiveras. Klicka på Enable/Disable för att göra No till Yes. Om du inte har följt instruktionen under Help dyker ett felmeddelande upp på skärmen.

Felet beror troligen på att Network Associates har bytt namn på den nedladdningsbara filen för att undvika viruset Sober.r. Om du byter namn på s_t_i_n_g_e_r.exe till stinger.exe fungerar det.

Vassare verktyg
Bart Lagerweij hjälper även dig som behöver ett än vassare antivirusverktyg. Markera McAfee Virusscan for Win32 och klicka på Help. Följ länken för att hämta sdat4316.exe (eller senare version). Lägg programmet i mappen c:\pebuilder319\plugin\mcafee\files och kör det med växeln /e.

Ha inte för bråttom med att stänga installationsfönstret. Efter en stunds väntan har McAfees programfiler lagt sig på plats. Klicka på Enable/Disable.

Spionprogram kan få datorer att uppträda konstigt. Ett verktyg som rensar bort den typen av program är därför ett annat måste vid felsökning av en havererad dator. Installera den kostnadsfria versionen av Ad-aware SE Personal i din dator.

Markera Ad-aware SE i förteckningen över insticksprogram (plugins). Av instruktionen under Help framgår att du ska kopiera över de båda filerna ad-aware.exe och defs.ref till mappen c:\pebuilder319\plugin\adawarese/files.

Leta rätt på dem med hjälp av Windows Sök. Kopiera. Klicka på Enable/Disable.

Det är naturligtvis möjligt att ta med program som inte finns i den medlevererade listan över insticksprogram. På www.nu2.nu/pebuilder/#plugins bjuder Bart Lagerweij på en lång rad länkar till användbara insticksprogram.

Förutom de insticksprogram som Bart har gjort själv finns en lång rad tilläggsmoduler som knåpats ihop av entusiaster världen över. Willi Furter hör till de hjälpsammas skara. Han har gjort ett insticksprogram till nyttiga PCI32 som används för att underlätta felsökning av pci- och agp-grafikkort.

Ladda ned pci32.cab från www.fuwi.ethz.ch. Klicka på Add under listan över insticksprogram i PE Builder och öppna denna fil. Ändra namnet (om så önskas) och klicka på OK.

Inbäddade programfiler
PCI32 är ett gratisprogram och därför finns programfilernabe­kvämt inbäddade i modulen. Om det däremot handlar om betalprogram måste filer kopieras från respektive programs installationsmapp på datorns hårddisk och då gäller det dessutom att du har en giltig licens. Du kan alltid markera önskat insticksprogram och välja Help för mer information.

Avsluta genom att stänga med Close.

Steg 4: Bränning
Nu är det hög tid att skapa skivan. Välj om PE Builder ska göra en iso-fil på hårddisken, bränna skivan eller både och. Det senare rekommenderas. Klicka i så fall i rutan Create iso image och även Burn to cd.

Välj brännare under Device. Om du har stoppat i en cdrw-skiva måste du även bocka i rutan Erase CDRW.

Klicka på Build (det går lika bra att trycka på funktionstangenten F7). Svara ja för att acceptera licensvillkoren och processen är igång. Avbryt inte när filerna rullar förbi i fönstret.

En varning till den som väljer att i ett senare skede bränna iso-filen till skiva med hjälp av något annat program. Bart PE sparar i ett iso-format som kan få äldre brännarprogram att protestera. Standarden 9660:1999 gör det möjligt att använda längre mapp- och filnamn än om man sparar i 9660:1988.

Radera inte PE Builder när nödskivan är klar. Med tanke på att motmedel mot spionprogram och virus är färskvaror bör du uppdatera dessa program lite då och då för att bränna en ny cd. Samma sak efter byten av sådana datorkomponenter som kräver drivrutiner.

Steg 5: Test
Vad du nu än gör så stoppa inte in den nygjorda skivan i cd-fodralet. Testa skivan genom att starta om datorn från den.

Att din dator, precis som vanligt, ändå startar från hårddisken behöver inte betyda att allt ditt arbete är förgäves. För att datorn ska leta efter skivan kan startordningen för lagringsenheterna behöva ändras i bios.

Kika efter inställningen First boot device som brukar finnas under Advanced bios features eller under Boot order. Prioritera cd-enheten på bekostnad av hårddisk och eventuell diskettenhet.

Till inställningssidan i bios kommer man ofta genom att trycka på tangentbordets Delete-knapp. Gör det precis efter det att strömmen har slagits på, men innan Windows har hunnit starta. Olika bios initieras och ställs in på olika sätt, titta i instruktionsboken för att ta reda på hur det fungerar på din dator.

Lång tid att läsa in
Meddelandet Starting Bart PE mot svart bakgrund skvallrar om att datorn nu håller på att läsa in "mini-Windows". Det tar betydligt längre tid än att läsa in systemet från hårddisken.

Första frågan är om nätverksstödet ska aktiveras. Svara ja om du vill komma ut på nätet, vilket behövs om du exempelvis vill hämta färska signaturfiler till Ad-aware. Även detta tar sin rundliga tid.

Att en ram-disk aktiveras automatiskt är ett plus. Den är bra att ha för lagring av temporära filer om hårddisken är trasig.

Hitta programmen
Från Go-knappen i bildskärmens nedre vänstra hörn tar du dig vidare till de olika verktygen. I mappen Programs återfinns Windowskändisar som Kalkylatorn, Paint och Wordpad under Accessories. Här hittar du även de program som Bart har valt ut. Prova genom att starta exempelvis McAfee Virusscan GUI Wrapper från menyn.

Motsvarigheten till Windows Utforskaren heter A43 File Management Utility. Detta verktyg är konstruerat av B. G. Miller och likheterna med Utforskaren gör introduktionskursen onödig. Samtidigt har A43 betydligt fler funktioner än ren filhantering.

Packa upp zip-filer
Till mervärdena hör goda sökfunktioner och integrerad text­editerare. Möjligheten att packa in och packa upp zip- och rar-filer är också mycket användbar. Det är inte svårare än att dra och släppa. Det går även att packa upp zip-filer med tangentkombinationen Ctrl+Alt+U.

Ad-aware SE Personal hörde till de program som vi valde att lägga till. Det finns under Programs och startar villigt. Om nätverksanslutningen har aktiverats går det dessutom att hämta en uppdaterad signaturfil för att spionprogramsrensningen ska fungera optimalt.

Hittar du inga virus eller spionprogram? Det kan bero på att Ad-aware inte undersöker Windowsregistret som ligger på hårddisken utan enbart det register som Bart PE har byggt. Det finns både för- och nackdelar med att starta datorn med rent minne och rent register.

Under System återfinns användbara PE Network Configurator. Till verktygen på Networkmenyn hör även ipconfig och anslut nätverksenhet.

Det är också möjligt att ändra skärmupplösning och kalla fram aktivitetshanteraren.


PE Builder och ännu fler insticksprogram
Den senaste versionen av PE Builder är i skrivande stund 3.1.9. Du hittar den på mikrodatorn.se/a/328. Dumparna i artikeln kommer från version 3.1.3, som dock inte skiljer sig funktionsmässigt från 3.1.9.

Fler insticksprogram finns på oss.netfarm.it/winpe, ­mikrodatorn.se/a/329 och mikrodatorn.se/a/330.


Inget brott mot licensvillkoren
Undrar du vad Microsoft och de andra leverantörerna tycker om att du handskas med deras respektive program på det här sättet? Lugn, att bara använda delar av program strider inte mot licensvillkoren.

Det är tillåtet att göra en säkerhetskopia av Windows originalskiva. Samma sak med andra kommersiella program. Ingen kan väl heller ha något emot att du lägger till egna filer på skivan där säkerhetskopian finns?

Den som använder Bart PE-skivan och det Windows som är installerat i datorn samtidigt bryter däremot mot licensvillkoren. Att ändra i Windowsfiler är också förbjudet, vilket heller inte sker när startskivan skapas.

De flesta insticksprogram är gjorda för kostnadsfria program eller program som kan prövas innan köpet. För den som vill ha kommersiella program på sin nödskiva gäller det naturligtvis att ha en giltig licens.

PE Builder är kostnadsfritt för användning, både privat och inom företag. Konstruktören Bart Lagerweij förbjuder däremot vidareförsäljning av programmet. Den som tycker att Barts insats är värd några tior kan donera en slant till honom via betalsystemet Paypal.


Så gör du egna insticksprogram
Det är möjligt att själv skapa insticksprogram (plugins) för olika program. Hur du gör kan du läsa på mikrodatorn.se/a/327.


Illustrationer
Du bör ha minst 300 megabyte ledigt på hårddisken för drivrutiner, program, iso-filer med mera.

Om du har en komplett skiva med Windows XP SP2 behöver du inte aktualisera filerna med slipstreaming.

Det kan ta upp till en kvart för datorn att kopiera och extrahera alla Windowsfiler.

Din dator har startat med hjälp av Bart PE. Klicka på Go för att navigera mellan de olika räddningsprogrammen.

Av Per Eriksson
Artikeln publicerades ursprungligen i MikroDatorn nummer 2/2006. Du kan prenumerera på tidningen här.