Forskare vid Stanford University i USA har nu för första gången någonsin lyckats ta fram en partikelaccelerator som är så liten att den ryms på ett datachipp.

Partikelacceleratorer är vanligtvis enormt stora maskiner, varav den största, kraftfullaste och förmodligen mest kända är CERN:s Large Hadron Collider med en längd på 26,7 kilometer.

Silikonchippet som forskarna på Stanford tagit fram kan även det accelerera elektroner, om än bara till en fraktion av hastigheten som en fullstor partikelaccelerator, genom att använda sig av en infraröd laser som på bara en hårsmån kan leverera samma energiökning som annars kräver flera meter att åstadkomma med mikrovågor.

Tekniken är än så länge bara i prototyp-stadiet men designen ska kunna skalas upp för att skapa förbättrade partikelacceleratorer som kan användas för experiment inom kemi, materialforskning och biologi.

De accelererade elektronerna skulle också kunna användas inom medicin för att exempelvis behandla tumörer med mer effektiv strålningsterapi.

"De största acceleratorerna är som kraftfulla teleskop. De är bara tillgängliga för några få i världen och forskare måste komma till ställen som Stanford för att använda dem" säger Jelena Vuckovic, projektets teamledare.

"Vi vill miniatyrisera acceleratorteknologi på ett sätt som gör den till ett mer tillgängligt forskningsverktyg."

Läs också: Ny insektsrobot kan böjas och krossas - överlever ändå