Forskare vid Shanghai Jiao Tongs universitet i Kina har publicerat en ny studie som presenterar en form av beläggning som kan används för att få elektronik att "svettas", rapporterar Scitechdaily.

Beläggningen kan då vid upphettning ge ifrån sig vattenånga som kan hjälpa elektronik att bättre hålla sin temperatur och göra så att den inte överhettas.

Beläggningen, eller MIL-101 (Cr) som den heter, skulle vara särskilt effektiv för mindre elektronik, så som delarna i en mobiltelefon. Där har tillverkare tidigare använt värmeabsorberande material som vax och fettsyror för att hålla nere temperaturen. Den nya beläggningen ska i jämförelse med dessa metoder vara upp till tio gånger så effektiv.

MIL-101 (Cr) ska också snabbt kunna återhämta sig när värmen är borta genom att absorbera ny fukt.

Beläggningen är gjord med hjälp av metal organic frameworks eller MOFs, som forskare tidigare använt för att exempelvis utvinna vatten ur ökenluft. MOFs är för stunden väldigt dyra men beläggningen som forskarna tagit fram ska bara använda sig av 0,3 gram av materialet.

Kostnaden är samtidigt fortfarande huvudhindret innan dess att MIL-101 (Cr) kan användas på bredare basis. Forskarnas förhoppning är nu att deras upptäckt ska leda till en ökad efterfrågan som gör att kostnaderna kan gå ner.

Läs också: Ny robothand kan greppa saker utan att vidröra dem