Den egyptiska prästen Nesyamun uppskattas ha levt 1100 f.Kr under Ramses den niondes dagar. Han var en skriftlärd som spenderade en stor del av sitt liv med att sjunga och mässa under liturgierna i Tempelstaden i Karnak. Efter sin död i 50-årsåldern mumifierades Nesyamun och på hans kista tecknades "Nesyamun, maat kheru", vilket översätts till "Nesyamun, den sanna rösten", tillsammans med en önskan om att hans själ i efterlivet skulle få röra sig fritt och tala med gudarna. Och med forskningens hjälp, har den dagen kommit.
Ett team med forskare har i en ny uppsats detaljerat hur de lyckats reproducera det soniska fingeravtrycket av den egyptiske prästen med modern teknologi. Forskarna ska ha fotograferat Nesyamun med hjälp av magnetisk resonanstomografi och skapat en digital modell av hans ansatsrör, en del av människans talapparat. Ansatsröret skrevs därefter ut med en 3d-skrivare som sedan kopplas till en högtalare som placerades i ett konstgjort struphuvud, rapporterar Time.
Resultatet: Ett vokalljud mellan e och a med samma soniska fingeravtryck som dess ursprunglige ägare, och ett vokalljud som forskarna konstaterade lät som ett vokalljud som även dagens människor kan göra.
Nästa steg är att närmare studera ansatsröret hos levande människor för att se hur det förändras under olika former av tal. Därefter kan datan appliceras på Nesyamun för att se vad som mer går att lära från rösten från forntiden.
Läs också: Här är de mest detaljerade bilderna av en hjärna hittills