Att betala med bitcoin och andra kryptovalutor i onlinebutiker blir allt mer populärt sett till relativa tal. Men fortfarande är det få handlare som accepterar bitcoin, även om fler tillkommer varje dag, och transaktionshastigheten är väldigt låg. Det senare kan dock lösas genom snabba transaktionslager ovanpå bitcoinnätverket, till exempel Lightning.

Enligt Bitpays marknadschef Bill Zielke hanterade företaget betalningar med kryptovalutor, med bitcoin som den klart vanligaste, för en miljard dollar förra året. Även börsen Coinbase betaltjänst Coinbase Commerce hanterade betalningar till ett värde av 135 miljoner dollar förra året, vilket är en ökning med 600 procent jämfört med 2018, rapporterar Coindesk.

Nu bör dessa siffror sättas i relation till kortbetalningar som 2019 omsatte 3700 miljarder dollar enligt statistik från den amerikanska myndigheten Bureau of Consumer Financial Protection. Allt fler handlare ansluter sig dock till betalningssystem för kryptovalutor, redan idag accepterar till exempel Amazon, Starbucks och Sephora bitcoin, och marknaden förväntas öka kraftigt detta och kommande år.

– Under 2020 är vi hyperfokuserade på att leverera en komplett upplevelse för handlarna, med egenskaper som insikter, större geografisk spridning, internationalisering, fler kryptovalutor och sömlös integration med andra produkter från Coinbase, säger Sahil Amoli, chef för Coinbase Commerce till Coindesk.

Läs också:
Square vinner patent för betalningsnätverk – knyter samman fiat och krypto
Så snabba är blockkedjorna jämfört med vanliga kreditkort