Nasa meddelar att de håller på att utreda ett potentiellt ”katastrofalt” mjukvarufel som ska ha inträffat under en testflygning av Boeings CST-100 Starliner, en rymdfarkost designad för att frakta astronauter till och från den Internationella rymdstationen (ISS), rapporterar Buisness Insider

CST-100 Starliner som är en del av Nasas kommersiella besättningsprogram, vilket även inkluderar Spacex, genomförde en första obemannad flygning den 20 till 22 december 2019.

Ett första mjukvarufel ska då uppstått för en klocka ombord som var inställd på 11 timmar för tidigt. Detta gjorde att Boeings Starliner inledde en del av sitt uppdrag innan det var tänkt och brände upp 25 procent av sitt bränsle. Som följd kunde Starliner inte längre docka med den Internationella rymdstationen som det var tänkt.

Ett andra mjukvarufel upptäcktes sedan när Boeings markpersonal började se över koden efter det första felet och som personalen blev tvugna att åtgärda mitt under testflygningen. Felet hade annars kunnat leda till en kollision mellan rymdfarkostens besättningsmodul och servicemodul i samband med att dessa separerar när farkosten träder tillbaka in i jordens atmosfär.

Felet lyckades åtgärdas men hade kunnat leda till att besättningsmodulen, som var obemannad, hade kunnat stötas iväg okontrollerat eller fått sina värmesköldar allvarligt skadade. Något som NASA säger hade kunnat bli ”katastrofalt” för rymdfarkosten.

Enligt Nasa är mjukvarufelen förmodligen bara symptomen för ett större problem med Boeings kodarbete och kanske rentav företagets kultur. Till följd kommer Nasa nu utöka sin utredning och göra en närmare analys av eventuella systemiska problem som kan ha lett till att felen inträffade.

Läs också: Spacex-raket sprängdes som planerat