För första gången någonsin har forskare lyckats modifiera generna inuti kroppen på en levande människa, rapporterar NPR.

Genmodifieringen skedde med hjälp av tekniken Crispr. Tekniken har tidigare enbart använts i ett fåtal fall där cellerna istället tagits från patientens kropp, modifierats och därefter förts tillbaka in.

Det nya banbrytande ingreppet ska ha utförts på en patient med en sällsynt genetisk ögonsjukdom. Forskarna gjorde då ett litet hål i ögat och förde in tre droppar med ett ofarligt virus som tagits fram för att tillverka Crispr-verktyget inuti kroppen varpå verktyget kan splitsa gener och modifiera dem.

Forskarna förväntar sig veta om ingreppet fungerat inom ett par veckor. Två till tre månader efter det kommer de också ha en bild av hur mycket av patientens syn som går att återställa. Om behandlingen fungerar kommer forskarna att utöka metoden och testa den på allt yngre patienter med samma genetiska ögonsjukdom.

Förhoppningen bland forskarna är att metoden ska innebära en helt ny era inom medicinen. Bland annat för att behandla flera allvarliga hjärn- och muskelsjukdomar där det inte finns samma möjlighet att ta och modifiera celler från kroppen.

Läs också: Stanford vill låna din dator för att studera coronaviruset