Allt fler företag har också insett att de har mycket att vinna på att ge sina medarbetare möjlighet att jobba på distans. Med rätt digitala verktyg ökar både flexibiliteten och produktiviteten bland de anställda, samtidigt som det ger helt nya sätt att kommunicera med både kunder och andra intressenter.

Det här har gjort att intresset för samverkansverktyg som Microsoft Teams har vuxit explosionsartat, konstaterar Peter Karlsson, affärsutvecklingsansvarig på svenska utvecklingsföretaget Telavox.

Peter Karlsson, Telavox
Peter Karlsson, affärsutvecklingsansvarig Telavox.

– Verktyg som Teams påverkar produktiviteten jättemycket. Om jag som medarbetare får frihet under ansvar och kan arbeta när jag kan leverera som mest vinner också företaget på det. Men självklart är det här en fråga för ledningen, man måste våga ge sina medarbetare frihet, säger han.

Enklare att ringa i Teams

Telavox har tagit fram en molnbaserad kommunikationsplattform för såväl telefoni, växel, chatt och videomöten som passar alla typer av kunder, oavsett storlek. Nyligen lanserade företaget dessutom en efterlängtad integration med Microsoft Teams, som gör det möjligt att både ringa och ta emot samtal även i den plattformen.

– Med Telavox integration kan du ringa alla typer av samtal direkt från Teams, oavsett om mottagaren har Teams eller inte. Om du bara har Teams telefoni så kan du endast ringa andra Teamsanvändare.

Att samla alla program och applikationer i en plattform har förstås många fördelar. Det är lätt att tappa fokus när man byter mellan olika applikationer och plattformar, något som påverkar produktiviteten negativt. Den risken minskar nu när telefoni kan användas fullt ut i Teams, förklarar Peter Karlsson.

Effektiv internkommunikation leder till nöjdare medarbetare, vilket i sin tur leder till ökad kundnöjdhet.

Genom att använda moderna, digitala kommunikationlösningar kan företag möta de höga krav som både medarbetare och kunder ställer idag.

– Effektiv internkommunikation leder till högre engagemang och nöjdare medarbetare. Nöjda medarbetare som kan fokusera på att möta kunderna på ett bra, positivt sätt, vilket i sin tur leder till ökad kundnöjdhet.

Vilka typer av företag har nytta av en sån här integration?
– Jag skulle säga att egentligen alla företag som vill ha en förändring, bli mer produktiva och inte är beroende av att träffa sina kollegor och kunder varje dag.

Läs mer här om fördelarna med telefoni och växel i Microsoft Teams

Locka talanger

Telavox är inte ensamma om att utveckla en integrationslösning för telefoni i Teams, den höga efterfrågan gör att många operatörer är inne på det här området. Men enligt Peter Karlsson är det tydligt vad som gör Telavox lösning unik.

– Vår lösning är extremt användarvänlig, både för den som arbetar i systemet och för den som administrerar det. Med våra 90 utvecklare har vi det i vårt DNA, och det vill vi också ska vara skillnaden mellan vår tjänst och konkurrenternas.

Vill man attrahera rätt arbetskraft måste man erbjuda något mer. Till skillnad från förut ligger inte lön i topp över vad de ser som viktigast när unga söker jobb.

Visst handlar digitala verktyg mycket om att förbättra produktivitet och effektivitet, men minst lika mycket handlar det om att skapa en attraktiv arbetsplats, både för befintliga och potentiella medarbetare.

– Vi befinner oss i en ny tid när den yngre generationen kommer in på arbetsmarknaden. Vill man locka till sig talangerna och attrahera rätt arbetskraft måste man erbjuda något mer. Till skillnad från förut ligger inte lön i topp över vad de ser som viktigast när unga söker jobb, det är andra värden som prioriteras. Samtidigt har vi nu upp till tre generationer på arbetsplatserna och då måste man hitta något som är lämpat för alla att jobba i.

Något som haft en tydlig påverkan på efterfrågan av samverkansplattformar som Teams är så klart coronakrisen. Intresset har exploderat – på bara en vecka i mars fick Teams 12 miljoner nya användare, säger Peter Karlsson.

– Mitt i allt elände tror jag folk har fått upp ögonen för distansarbete, något som på sikt kommer gynna inte minst miljön. Förut har vi pratat om produktivitet men nu är det ju samhällskritiskt. Har folk inte rätt verktyg kan de inte heller jobba hemifrån och då stannar samhället upp i mycket större utsträckning än nödvändigt.

Läs mer om och boka en demo av Telavox integration i Microsoft Teams här