Mjukvarujätten Microsoft lämnade nyligen in en patentansökan till den internationella patentorganisationen World Intellectual Property Organization, WIPO. Ansökan gäller teknik för att omsätta kroppsliga aktiviteter till energi eller annat arbete som i sin tur genererar, eller bryter, kryptovaluta.

Enligt ansökan kan en sådan aktivitet vara tiden man lägger på att titta på en annons eller helt enkelt aktiviteter som höjer pulsen. Dessa aktiviteter ska sedan registreras av sensorer som omvandlar arbetet till maskinläsbara data och till att bryta kryptovalutor genom att aktiviteten bidrar till att räkna på svåra beräkningsproblem, det som i dessa sammanhang kallas Proof-of-Work och är den teknik som ligger till grund för brytningen av bitcoin och ethereum.

Problemet med Proof-of-Work är att tekniken kostar enorma mängder energi, vilket Microsoft tänker sig ändra på genom att dra nytta av energin eller aktiviteter i våra kroppar. I sin ansökan skriver Microsoft att ”istället för det massiva beräkningsarbete som krävs i vissa system för kryptovaluta, kan data som genereras baserat på användarens kroppsaktivitet bli ett proof-of-work, och därför kan användaren omedvetet lösa svåra beräkningsproblem”.

I slutet av 2017 undersökte ett nederländskt företag om människans kropp producerar tillräckligt med energi för att utvinna kryptovaluta. Resultatet visade att kroppsvärmen från 37 personer under ett par timmar genererade tillräckligt med energi för att en dator skulle kunna bryta kryptovaluta oavbrutet i åtta dagar.

Även om det nu är Microsoft som designat detta system är det oklart om företaget kommer att gå vidare med att faktiskt utveckla ett fungerande system. Det är heller inte klart om protokollet skulle baseras på ett sidospår av ett existerande protokoll eller om det skulle bygga på en helt ny blockkedja.

Läs också:
Bitmains nya bitcoin-brytare sålde slut på ett dygn – maxar på 110 TH/s
Facebook ändrar planerna för kryptovalutan Libra