Den amerikanska rymdorganisationen Nasa har släppt ett nytt dokument som i stora drag går igenom planerna för deras Artemis-program. Programmet har som mål att under de kommande tio åren ta människan tillbaka till månen för att skapa en hållbar närvaro där. Något som Nasa uppskattar kommer vara att klassa som den största bedriften inom ingenjörskonst och utforskande i mänsklighetens historia.

Återkomsten till månen kommer att ske i flera led och under många år, men inledas med att skicka dit robotiska rovers för att bland annat utforska månens sydpol och börja ta fram infrastruktur för att samla in data, material och börja förbereda produktionen av essentiella resurser som syre, vatten och bränsle.

I slutändan är planen att ha en Gateway-rymdstation, likt ISS, i omloppsbana runt månen som skulle vara den huvudsakliga boplatsen och som därefter kan uppgraderas med nya moduler. Från rymdstationen går det därefter att resa dels tillbaka till jorden såväl som ner till månens yta för olika forskningsuppdrag.

Väl på månens yta kommer astronauterna färdas dels genom ett öppet terrängfordon, samt en större rörlig plattform också fungerar för boende och möjliggör längre resor från rymdfarkosten i upp till 45 dagar.

Utöver detta kommer det även finnas ett statiskt habitat som fungerar som ett kortare boende, exempelvis vid en nödsituation, och har plats för upp till fyra astronauter.

Närvaron på månen är därefter tänkt att bland annat användas för att träna astronauter i en djuprymdsmiljö och använda månen som en hållplats för den första mänskliga expeditionen till Mars. 

Nasa Artemis
Foto: Nasa

Läs också: Nu finns usb-laddare som är mer avancerade än Apollo 11:s dator