NASA:s Curosity-team, som ansvarar för arbetet med rymdorganisationens Mars-rover, är vana att vara omkring hundra personer i samma rum. Men likt stora delar av världen har de nu fått tänka om i samband med säkerhetsarbetet kring coronaviruset.

NASA själva meddelar att de nu, likt många andra arbetsplatser, istället sköter allt via videosamtal, chatt och mejl, medan vardagslivet hemma pågår samtidigt.

"Det är ett klassiskt NASA-scenario. Vi stöter på ett problem och så ser vi till att få det att fungera", säger science operations team chief Carrie Bridge.

När det blev klart att arbetet skulle ske på distans distribuerades monitorer och headsets till alla i teamet.
All utrustning från kontoret kunde däremot inte tas med, så tillsvidare har teamet fått improvisera och hitta nya lösningar. Bland annat har ett par avancerade glasögon som används för att se Mars i 3D fått bytas ut mot ett par hederliga rödblåa 3D-glasögon.

Helt nya krav ställs nu också på kommunikationen som behövs för att styra rovern, vilket gör att planeringen av arbetet uppskattningsvis tar en till två timmar längre tid än vanligt. Något som begränsar antalet kommandon som rovern kan utföra per dag, men på det stora hela ska Curiosity vara lika produktiv som innan.

"Jag bevakar nog omkring 15 olika chattkanaler ständigt" säger Carrie Bridge, som ansvarar för att överbrygga eventuella glapp i kommunikationen mellan teamen. Vanligen deltar hon även i fyra olika videokonferenser samtidigt.

Trots modifikationerna fortsätter ändå Curiositys arbete likt tidigare. Teamet har redan hunnit utföra ett första testuppdrag där rovern borrade fram ett prov ur marken i området "Edinburgh" på Mars.

"Mars står inte stilla för oss, vi fortsätter utforska."

Läs också: Nasa visar upp planer på att bygga en bas på månen