Forskare vid University of Pennsylvanias ingenjörsskola har tagit fram en ny teknologi som låter robotar samla in energi genom att söka upp och "äta" metall likt hur människor äter mat, skriver Eurekalert.

Energi har länge varit en stor begränsning för robotar. Vanligen använder de sig av antingen ett batteri, vilket skapar hinder i form av att ett större batteri också kräver mer energi att bära, eller genom att samla in energi från miljön, exempelvis genom solljus, vilket istället begränsar var roboten kan användas.

Det nya systemet, "metal-air scavenger" eller MAS, ska kunna ta det bästa av båda dessa tekniker. Det kan fungera som ett batteri genom att upprepade gånger bryta ner och forma en serie med kemikaliska bindningar, likt ett batteri, men också samla in energi genom kemiska bindningar i metall och luften runtomkring. Olika material ger MAS olika mängder energi beroende på hur väl den oxideras.

Resultatet är en kraftkälla som påstås ha tio gånger mer kapacitet än moderna energiinsamlingsmetoder och tretton gånger mer än ett lithiumjonbatteri.

Tekniken ska till en början användas för att ta fram lågkostnadslampor till utvecklingsländer med begränsad infrastruktur och som hållbara sensorer på containrar som kan varna för stöld, skada eller brott som människosmuggling. Längre fram är tanken att applicera tekniken på Internet of Things-produkter.

Läs också: Intels neuromorfiska chipp kan identifiera farliga dofter