Om allt går enligt planerna kommer Spacex den 27 maj att för första gången någonsin skicka upp Nasas astronauter till Internationella rymdstationen, ISS, med sin Crew Dragon-kapsel och Falcon 9-raket.

Uppskjutningen markerar i så fall första gången som amerikanska astronauter skjuts upp till rymden från USA sedan den 8 juli 2011. Sedan dess har Nasa istället skickat upp astronauter ombord på den ryska rymdorganisationen Rocosmos Soyuz-raket, som skjuts upp från Kazakstan.

Det nya upplägget för rymdfärderna har gått ut på att låta privata företag, så som Boeing och Spacex, designa och bygga raketer för att skicka upp astronauterna. Varpå raketerna sedan godkänns av Nasa för att även användas för kommersiell verksamhet, så som rymdturism.

Erfarna rymdfarare

Ombord på den tänkta jungfrufärden färdas astronauterna Doug Hurley och Bob Behnken som båda är erfarna rymdfarare.

Doug Hurley är 53 år och har tidigare varit pilot ombord på Space Shuttle-uppdragen STS-127 (2009) och STS-135 (2011) som var Space Shuttle-programmets sista färd.

Bob Behnken är 49 år och har tidigare flugit ombord på Space Shuttle-uppdragen STS-123 (2008) och STS 130 (2010) som Mission Specialist, MS, och har även loggat 37 timmar över totalt sex stycken rymdpromenad. 

Tillsammans har de nära på 1400 timmar i rymden. Båda är också goda vänner och var bland annat på varandras bröllop, enligt The Verge. De är båda också gifta med astronauter.

Doug Hurley och Bob Behnken har tränat inför uppdraget sedan 2018 på både Nasas Johnson Space Center i Houston, Texas och på Spacex högkvarter i Hawthorne i Kalifornien. 

Snabbare process

I en intervju med The Verge säger de att skillnaden mellan det tidigare Space Shuttle-programmet och Spacex Crew Dragon är att om astronauterna kommit med förslag om att ändra på något, så har det gått betydligt snabbare att genomföra än när beslutet först behöver gå genom uppåt hundra personer.

För stunden är det oklart exakt hur länge Doug Hurley och Bob Behnken kommer stanna ombord på ISS. Det som ursprungligen skulle varit ett kort uppdrag på ett par veckor kan nu bli flera flera månader långt.

Anledningen är att Nasa, på grund av att uppskjutningarna skulle börja ske från USA istället, köpte färre säten på Rocosmos Soyuz-raket. Men efter flera förseningar från Spacex och Boeings sida har Nasa nu bara en ensam astronaut kvar på Internationella rymdstationen.

På grund av säkerhetsarbetet kring coronaviruset kommer inget stort event för allmänheten att hållas i samband med uppskjutningen. Istället uppmanas alla att sitta hemma och och titta på när amerikanska astronauter återvänder till rymden direkt från USA.

Läs också: Nu kan du öva på att docka med rymdstationen ISS - direkt i din webbläsare