Uppdatering: uppskjutningen avstyrdes på grund av försämrade väderförhållanden. Nasa och Spacex gör ett nytt försök på lördag.

I dag är det dags. Om allt går enligt planerna kommer Spacex klockan 22:33, svensk tid, att skjuta upp Nasas astronauter Doug Hurley och Bob Behnken från Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida till Internationella rymdstationen, ISS.

Det är första gången på nio år som astronauter skjutits upp från USA och första gången någonsin av ett privat företag. Däremellan har Nasa skjutit upp astronauter ombord på den ryska rymdmyndigheten Rocosmos Soyuz-raket.

Uppdraget, "Demo 2-mission", kommer ske med hjälp av Spacex Falcon 9-raket och Crew Dragon-kapsel och är huvudsakligen en demonstration av deras funktion. Uppskjutningen till ISS har redan testkörts en gång tidigare i mars 2019 utan några astronauter ombord.

Styr manuellt vid några moment

Efter uppskjutningen kommer Doug Hurley och Bob Behnken att hamna i omloppsbana runt jorden och docka vid Internationella rymdstationen cirka 19 timmar senare, på torsdag 28 maj kl 17:29 svensk tid. I princip hela färden är automatiserad, men eftersom uppdraget handlar om ett test så kommer Doug Hurley att styra manuellt vid ett par tillfällen

Efter tryckstabilisering öppnas därefter luckan mellan Crew Dragon och ISS klockan 19:55. På plats välkomnas Crew Dragons besättning av kosmonauterna Anatoly Ivanishin och Ivan Vagner samt astronauten Chris Cassidy, som just nu är den enda amerikanen på stationen.

Klockan 20:25 kommer en välkomstcermoni hållas och klockan 22 följer en post-docknings genomgång. På fredag den 29 maj kl 17:05 hålls en presskonferens från ISS med Doug Hurley, Bob Behnken och Chris Cassidy.

Alltsammans kommer gå att följa direkt via NASA TV.

Om uppdraget måste skjutas upp, mest troligt på grund av vädret, är nästa uppskjutningstillfälle lördag den 30 maj. Den 26 maj bedömde Nasa att det var 60 procents chans att väderförhållandena skulle vara fördelaktiga.

Det är ännu oklart exakt hur länge Doug Hurley och Bob Behnken kommer stanna på ISS. Vad som ursprungligen skulle ha varit ett kort uppdrag på ett par veckor, kan nu bli flera månader långt. Det eftersom att Nasa köpte färre platser ombord på ryska Soyuz, varpå Spacex drabbades av förseningar. Maxlängden ligger dock på fyra månader på grund av Crew Dragons solpaneler som slits med tiden i rymden. 

Sista stora steget

I vilket fall utgör Demo 2-mission det sista stora steget innan Nasas kommersiella besättningsprogram, som låter privata företag som Spacex och Boeing bygga rymdfarkoster, certifierar Crew Dragon att användas för uppdrag till rymdstationen. Nästa uppskjutning med besättning planeras ske i början av hösten.

Planen är därefter att Crew Dragon ska fortsätta användas för att skjuta upp astronauter till ISS i framtiden och öppna upp en ny era av rymdutforskande för USA som på sikt ska ta människan tillbaka till månen och efter det, Mars.

Läs också: 
Här är Nasa-astronauterna som Spacex ska skicka upp i rymden
Här kan du öva på att docka med rymdstationen ISS - direkt i din webbläsare