Forskare vid MIT har tagit fram två nya mjuka robotiska gripklor, Magic Ball och Gelflex. Båda klorna är byggda för att kunna identifiera och hantera olika ömtåliga och otympliga objekt, rapporterar The Independent. Klorna lyckas med detta genom att använda sig av olika flexibla material tillsammans med rörelsensorer, kameror och neurala nätverk.

Magic Ball har hämtat inspiration från den köttätande växten Venus flugfälla och greppar saker med en kon som sluter sig runt objektet. Detta gör det möjligt för robotklon att plocka upp något så ömtåligt som ett potatischips.

Den andra robotklon, Gelflex, använder sig istället av en senliknande mekanism i kombination med en rad sensorer och kameror som kan se hur klon vrider sig runt ett objekt och bedöma böjvinkeln och avgöra storleken och formen på objektet. Något som den lyckas med i 77 fall av 80. 

Forskarna bakom robotklorna kommer nu att finjustera deras algoritmer för att börja träna dem att utföra mer avancerade handlingar, så som att vrida sig.

Du kan se det hela demonstreras i klippet nedan.

Läs också: Ny teknik låter robotar "äta" metall för att få energi