Zdnet har gjort en genomgång av en del av den mjuk- och hårdvara som Spacex använder sig av vid driften av sin Crew Dragon-kapsel och Falcon 9-raket som nyligen tog Nasas astronauter Bob Behnken och Doug Hurley till Internationella rymdstationen, ISS.

Falcon 9-raketens operativsystem är en avskalad Linux-variant som körs på tre dual-core x86-processorer där flygprogammet körs separat på alla tre processorer samtidigt och är skrivet i C/C++.

Anledningen till att programmet använder sig av tre separata processorer är för att se till så alla fattar samma beslut så att inget går fel. Bara om alla processorer har samma kommando utförs det. Visar någon processor fel kommando återgår kontrollerna till de tidigare fungerande instruktionerna och börjar om. Skulle en av processorna alltid visa fel kommando kommer Falcon 9-raketen till slut att börja ignorera den.

Specialbyggda för användning i rymden

Exakt vilka processorer som används är okänt, men anledningen till att Spacex inte använder sig av mer "moderna" processorer är för att de behöver vara specifikt byggda för rymdfarkoster. Något som tar många år. Bland annat för att de måste kunna utstå strålning som annars gör att de snabbt går sönder i rymden.

I jämförelse använder sig den Internationella rymdstationen av 20 MHz Intel 80386SX-processorer från 1988 för styrning och kontroll. Ombord på stationen använder sig däremot astronauterna av HP Zbook 15-laptops som kör Debian Linux och Scientific Linux för att kommunicera med stationen medan Windows 10 används för att mejl, internet och underhållning.

Även Spacex Dragon-kapsel körs med Linux-mjukvara skriven i C++ medan farkostens användargränssnitt för touchskärmen visas med hjälp av Chromium och Javascript.

Spacex flygmjukvarugrupp består totalt av omkring 35 personer som skrivit koden för Falcon 9 och Crew Dragon-kapseln gemensamt. Under aktiva uppdrag är de också med och jobbar i Mission Control.

Läs också: Lenovo tar Linux till Thinkpad och Thinkstations