Som om det inte var illa nog att mejlen, datorn och mobilen är sårbara för hackare. Nu går det tydligen inte ens att lita på vanliga, osmarta, glödlampor.

För nu har en grupp säkerhetsforskare vid Ben-Gurions universitet i Negev i Israel listat hur de kan använda dessa för att avlyssna en konversation på hela 25 meters avstånd. En metod som de kallar för "Lamphone", rapporterar Forbes.

Avlyssningen kräver ingen skadlig mjukvara eller uppkopplat system utan genomförs genom att ett teleskop utrustat med en elektrooptisk sensor riktas mot en lampa.

Ljudet från ett samtal skapar då skiftningar i lufttrycket på glödlampans yta och får den att vibrera. Vibrationsdatan konverteras därefter och körs genom en algoritm vilket i stort gör om glödlampan till en mikrofon.

Forskarna använde sig därefter av Google Cloud Speech för att transkribera konversationen och kunde även identifiera musik som hördes med hjälp av Shazam och Soudhound.

För ett genomföra avlyssningen behövs dock fritt synfält mellan glödlampan och teleskopet. Det räcker alltså med en lampskärm för att metoden inte ska fungera. Glödlampan måste också ha en särskild tjocklek på glaset och får bara avge en viss mängd ljus.

Läs också: Okänt indiskt it-företag spionerade på politiker över hela världen