Japanska Fujitsu har utvecklat en artificiell ingelligens som företaget säger kan användas för att se till så personal på sjukhus, hotell- och restaurang tvättar händerna ordentligt, rapporterar Reuters.

AI:n kan både identifiera komplexa handrörelser och avgöra om tvättaren använder tvål eller inte. Handtvättningen som föreskrivs följer de sex steg som den japanska hälsomyndigheten förespråkar och inkluderar tvättning av handflatorna, tummarna, mellan fingrarna, runt handlederna och under naglarna.

Övervakningstekniken som används har tidigare figurerat i övervakningskameror för att bekämpa brott genom att upptäcka misstänkta kroppsrörelser. AI:n kan på egen hand inte identifiera personen som tvättar händerna men skulle kunna kopplas samman med teknik som kan hantera det.

Enligt Fujitsu var AI:n under utveckling redan innan coronapandemin för att hjälpa japanska företag att införa striktare regler för hygien. För att skapa programmet tog utvecklare fram 2 000 olika handtvättningsmönster i kombination med olika slags tål, handfat och tvättstilar runt om i världen.

Läs också: Så vill OpenAI förbättra den artificiella intelligensen