Det nya zeeländska företaget Emrod håller på att bygga ett system för trådlös strömöverföring. Startupen ska nyligen fått finansiering av Nya Zeelands näst största elleverantör Powerco, rapporterar Singularity Hub.

Systemet ska bestå av fyra delar. En kraftkälla, en sändarantenn som gör om elektriciteten till mikrovågsenergi, flera överföringsrelän som mikrovågsenergin sedan går genom innan den träffar en så kallad "rectenna", en slags mottagare, som konverterar det hela tillbaka till ström.

Om systemet fungerar som det ska kommer energin inte passera genom annat än luft. Ett lasernät ska hindra det från att träffa saker som fåglar eller människor. Inledningsvis kommer överföringstesterna oavsett att ske med en låg densitet vilket gör att energimängden motsvarar ungefär den från solens strålar mitt på dagen.

Tekniken har egentligen existerat i årtionden men har tidigare haft problemet att för mycket av energin gått förlorad. Något som ny teknik har ändrat på. För stunden ska tekniken ha en effektivitet på 70 procent, vilket är lägre än koppartråd men fortfarande kostnadseffektivt för vissa områden.

Planen är därför att tekniken inledningsvis ska användas för att ge avlägsna hushåll i Nya Zeeland tillgång till förnybar energi från exempelvis vindkraftverk.

Läs också: Sverige kraftsamlar cyberförsvaret mot attacker på elnätet