Forskare har hittat tecken på vad som kan vara liv på Venus. Detta i form av fosfin, en gasformig fosforförening, som kan ha många olika ursprungskällor men där forskarna har lyckats utesluta alla utom en, levande organismer.

Något som är extra anmärkningsvärt då Venus är en allt annat än gästvänlig planet för liv. I vilket fall i den form som vi människor förstått det än så länge. Vad för organismer det skulle kunna handla om är därför helt okänt.

Nu rapporterar The Washington Post att både amerikanska Nasa och ryska Roscosmos tittar på två olika uppdrag till Venus som kan komma att modifieras för att titta efter fosfinkällor och rentav levande organismer. 

Team med forskare

Även den israelisk-ryska miljardären och investeraren Yuri Milner och organisationen Breakthrough Initiatives har tagit fram ett team med forskare som ska utreda möjligheterna för ett närliggande utforskningsuppdrag till planeten.

Historiskt sett har få uppdrag gjorts till Venus som istället överskuggats gång på gång av Mars. I dagsläget vet vi rentav mer om Plutos topografi än vi gör om Venus.

De två uppdragen som övervägs i dagsläget av Nasa är antingen Veritas, som är tänkt att kartlägga planetens yta. Samt DaVinci+ där en rymdsond ska undersöka Venus atmosfär och även dess yta för att förstå hur pass det finns eller funnits vatten på planeten.

I april 2021 kommer Nasa välja mellan vilket av dessa två uppdrag och ett uppdrag till Jupiters måne Io och ett uppdrag till Neptunus måne Triton som ska få finansiering.

Läs också: Kina satsar på rymdplan - första resan redan genomförd