Toyota Research Institute har nu visat upp prototypen för sin framtida robotassistent. Roboten som hänger i taket kan åka längs med banor i hemmet och hjälpa till med saker som disk och städning. Något som först uppmärksammades av The Verge.

Toyota har också utvecklat en gripklo med luftkuddar så att roboten kan hantera varierande och ömtåliga föremål. För att träna upp robotens rörelser har utvecklarna använt sig av virtual reality där roboten fått härma en människa som exempelvis torkar av ett bord.

Robotassistenten är tänkt att hjälpa äldre då behovet av mer resurser till äldrevården ökar eftersom människor lever allt längre. Inte minst i Japan där Toyota är baserat.

Toyota håller också på att testa en robot som färdas på marken men i och med att japanska hem har begränsat med utrymme insåg utvecklarna att det hade varit bättre om roboten kunde vara mer inbyggda direkt i hemmets konstruktion.

Samtliga robotar som Toyota visat upp är prototyper som de kommer bygga vidare på men inget som är tänkt att släppas kommersiellt.

Du kan se en full genomgång av Toyota Research Institute här:

Läs också: Kinesisk robot ska användas för gruvdrift på asteroider