Elon Musk-ägda rymdprojektet Spacex har skickat ut en första omgång av inbjudningar via e-post till ett betatest av systemet, ett betatest företaget i sin inbjudan kallar för ett bättre-än-inget-test utan några löften om prestanda eller att systemet ens alltid kommer att fungera. Detta rapporterar Ars Technica som tagit del av en inbjudan. Andra inbjudningar har lagts upp på Reddit.

Inbjudningarna har skickats till dem som tidigare anmält intresse via företagets webb. Spacex skriver att betatestarna kan förvänta sig bandbredd mellan 50–150 Mbit/s och fördröjningar mellan 20 och 40 millisekunder. Men företaget skriver också att uppkopplingen kan variera i kvalitet, att den kan tillfälligt drabbas av avbrott, men att man fortlöpande kommer arbeta för att höja kvaliteten.

För att delta måste betatestarna betala 499 dollar i uppstartskostnad inklusive utrustning, och sedan 99 dollar per månad. Den utrustning som ingår i startpaketet är en ”terminal”, alltså en antenn med mottagare, en wifi-router och ett stativ. Det finns även fästen för takmontering för en tilläggskostnad. Till detta kommer en fraktkostnad.

Systemet och tjänsten är fortfarande i en tidig fas. Av vad som framgått hittills har inbjudan skickats ut till vissa frivilliga i USA, men inte till alla som anmält sig. Det framgår heller inte om de initiala kostnaderna är de som kommer att gälla när den färdiga tjänsten kommer att erbjudas till en bredare allmänhet.

Läs också:
Amazon får placera 3 236 satelliter i omloppsbana runt jorden
Nästa Starlink-uppskjutning kommer ge bättre bilder av jorden