För första gången sedan mars har astronomerna lyckats kommunicera med Voyager 2, rymdsonden som skickades upp 1977 och som numera befinner sig i den interstellära rymden.

Kommunikationen med Voyager 2 sker via Deep Space Network, ett nätverk bestående av tre gigantiska teleskop belägna i USA, Spanien och Australien. Men på grund av rymdsondens bana är det tyvärr bara det sistnämnda teleskopet som har möjlighet att komma i kontakt med den.

Australiska Deep Space Station 43 har emellertid inte varit i bruk sedan i våras, detta på grund av nödvändigt underhållsarbete. I fredags skickades ett kommando till Voyager 2, sedan tog det 34 timmar och 48 minuter innan det kom ett svar från rymdsonden på grund av det långa avståndet.

– Denna testkommunikation med Voyager 2 är ett definitivt besked att vi är på rätt spår med vårt arbete, säger Brad Arnold från Nasa i en kommentar till Cnet.

Astronomerna räknar med att det kommer vara möjligt att behålla kontakten med Voyager 2 i ytterligare fem år, men därefter får den fortsätta på sin bana ut i rymden på egen hand.

Läs även: Tio miljoner stjärnor undersökta i jakten på intelligent liv