Tidigare i november upptäckte Utah Department of Public Safety en mystisk monolit ute i Utah-öknen. Monoliten ska mäta 3-4 meter på höjden och är fast monterad i marken. Det är oklart var den kommer ifrån och myndigheten valde att inte ge någon närmare beskrivning kring var den står eftersom det är på en väldigt avläsen plats. Något som innebär att folk som kan få för sig att besöka den riskerar att bli strandsatta. 

Fanns för fyra år sedan

Användare på Reddit tog dock snabbt till Google Maps för att försöka hitta monoliten genom att finkamma satellitfoton över Utahs terräng. Drygt ett dygn senare hade användaren Tim Slane upptäckt ett litet objekt på kartan som kastar en lång skarp skugga och som därmed tros vara monoliten. Objektet är först synligt i satellitbilder från oktober 2016 och senare.

I en intervju med The Verge säger Tim Slane att han tränat sig på liknande uppgifter i onlinespelet Geoguessr, där spelare försöker lokalisera slumpmässiga foton från Google Street View. Han utgick då från bildmaterialet som Utah Department of Public Safety postat online och ledtrådar som klippornas höjd, erosionsmönster och dalens platta golv. 

Konstnärer har pekats ut

Vem som placerat monoliten där ute är däremot fortfarande okänt. Media har pekat på olika konstnärer varav vissa är avlidna och andra sagt att de inte ligger bakom monoliten.

Utah Department of Public Safety har också konstaterat att monoliten, även om den är spännande, också installerats olagligt, skadat stenen den fästs i och att den kan vara störande för djuren i området om den skulle bli en trend.

Läs också: Google Maps börjar uppdatera om trängsel i realtid