Litiummetallbatterier har länge ansetts vara en optimal teknik för att lagra energi. Däremot har det varit en stor utmaning att skapa uppladdningsbara batterier som är ekonomiskt gångbara samtidigt som de kan hålla så mycket energi som möjligt utan att börja brinna.

Nu meddelar Jagdeep Singh, som är chef på Quantumscape, att företaget lyckats knäcka utmaningen, rapporterar MIT Technology Review.

Quantumscape har gjort ytterst få detaljer offentliga kring tekniken, men säger att de använder sig av ett delvis solitt batteri. Något som innebär att batteriet använder solida elektrolyter snarare än flytande som de flesta andra batterier i dag.

Många fördelar

Enligt Jagdeep Singh kommer de nya batterierna resultera i lägre kostnader, större räckvidd, snabbare laddningstid, längre batterilivslängd och ökad säkerhet.

Quamtumscapes batterier ska kunna ladda upp till 80 procent på 15 minuter, behålla 80 procent av kapaciteten över 800 laddningscykler och ge 80 procent mer körräckvidd än dagens elbilar med litiumjonbatterier. Siffran för körsträckan har dock inte kunnat testats skarpt ännu.

Förväntningen är att de nya batterierna kommer finnas i Volkswagens bilar och lastbilar år 2025.

Läs också: Här är elbilen som utmanar Tesla - med solceller på taket