Tech Awards är en branschtävling och ett event som ska belöna, hylla och sprida kännedom om goda initiativ och arbete som visar på nyttan och möjligheterna med tech. Bakom satsningen står bransch- och arbetsgivarorganisationen Techsverige tillsammans med IDG.

I dag presenteras den namnkunniga juryn som ska utse pristagarna. Juryns ordförande är Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på Techsverige:

– Vi har en extremt stark juryuppställning med noga utvalda ledamöter med relevant kompetens och expertis inom tävlingens fokusområden. Den består utav representanter från techbranschen, övriga näringslivet, akademin och offentlig sektor. Jag är otroligt glad och stolt över att få samla så många kunniga och kompetenta personer i juryrummet, säger Åsa Zetterberg.

Det är många starka namn i juryn tror du att ni kan komma överens?
– Jag tror att bredden i våra olika kompetens- och expertområden kommer att gynna oss och leda till spännande och spänstiga diskussioner. Det ska bli intressant och givande att få djupdyka i årets bidrag tillsammans med dessa stjärnor och att vi landar i en helhet som vi är överens om.

Processen framåt hur ser den ut?
– Just nu är tävlingen öppen för nomineringar via techawards.se. Man kan tävla i fem priskategorier, där fyra av dem riktar sig till företag och organisationer och ett pris går till individer. Priserna belönar bland annat insatser för att stärka techsektorns kompetensförsörjning, till en hållbar omställning, bästa användning av tech och ett specialpris till Årets techföretag. Därutöver kan man nominera till Tech50 – en lista över de mest inflytelserika personerna inom tech.

– Juryn ses i början på nästa år för att kora finalister och vinnare. Vinnarna tillkännages under prisutdelningen på Tech Awards Swedens hybridevent den 22 mars, som sänds från Sergel Hub i Stockholm. Det är årets stora branschfest och prisutdelning där vi kommer att hylla hjältarna inom tech, fira framgångarna och inspireras av spännande talare.

Vad hoppas du få se hos de som nomineras? Vad letar ni efter?
– Vi ska vaska fram och hylla guldkornen som visar på styrkan och möjligheterna med tech. Det kan vara allt från det som ligger i framkant och har stor potential, till det som har visat på enorm effekt och betydelse. Företag, organisationer, initiativ och personer som bidrar till att stärka techsektorn, till en hållbar omställning, till svensk konkurrenskraft och till samhällsutvecklingen i stort.

Varför är det viktigt att dela ut Tech Awards?
– Med utmärkelsen vill vi lyfta fram och hylla goda exempel som visar på kraften och möjligheterna med tech för att lösa många av de samhällsutmaningar vi står inför. Tech är en förutsättning för att alla branscher ska fortsätta utvecklas, för klimatomställningen och för samhällsutvecklingen. Genom vinnarna vill vi inspirera fler, sprida kunskap och visa på möjligheterna med tech, säger Åsa Zetterberg. 

Här är årets jury:

 • Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, Techsverige (juryordförande)
 • Magdalena Aspengren, hållbarhets- och kvalitetschef, Telenor Sverige
 • Joakim Djurberg, journalist, Computer Sweden, IDG
 • Haval van Drumpt, vd, Tre Sverige
 • Anna Eriksson, generaldirektör, Digg – Myndigheten för digital förvaltning
 • Victor Galaz, stf. föreståndare för Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet
 • Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer
 • Amy Loutfi, professor, Örebro universitet
 • Arash Sangari, programansvarig Startup Sweden, Tillväxtverket
 • Per Schlingmann, entreprenör, författare, föreläsare
 • Beatrice Silow, kommunikations- och kulturchef, Nexer Group

I tävlingen ingår priskategorierna Årets hållbarhetspris, Årets kompetenspris, Årets mest värdefulla användning av tech och Årets techföretag. Därutöver kommer Tech 50 presenteras, en lista med de mest inflytelserika personerna inom tech.

Tech Awards Sweden tar emot tävlingsbidrag fram till den 7 januari. Prisutdelningen där årets vinnare offentliggörs äger rum den 22 mars på Sergel Hub i Stockholm. Här kan du läsa mer om tävlingen och galan, och nominera dina favoriter.