skottsekund

Sekunden som kan skaka it-system – ”beror på lata programmerare”

Sekunder läggs med jämna mellanrum till eller dras ifrån vår tid. Även om den digitala infrastrukturen i stort står pall så är det en huvudvärk för it-administratörer. Ett problem är en bugg i en standard för programspråk. Men det finns också de som vill skippa skottsekunderna.

arkitektur

Därför pratar alla plötsligt om arkitektur igen

Arkitektur står högt uppe på cio:ernas agenda. Många av storföretagens it-ansvariga ser frågan som den viktigaste utmaningen framöver. Vad är det som gör området så hett?

data till alla

Data till alla! Nu släpper it-avdelningen in verksamheten

Det kallas demokratiseringen av it. Med hjälp av low code-verktyg och visualiseringsteknik kan verksamheten utnyttja data effektivare. Och en höjd digital kompetens bland medarbetarna ska öka innovationen.

outsourcing

Är outsourcingen död – eller har den bara bytt namn och skepnad?

Det var en pandemitrött svensk outsourcingmarknad under 2020, och trenden höll i sig även i år. Klart är att allt mindre av företagens it-investeringar läggs på traditionell outsourcing, men samtidigt finns behoven hos kunderna kvar.

arbetsförmednkliuge

Efter ett års test: Arbetsförmedlingens AI tar bättre beslut än handläggarna

Arbetsförmedlingen har under det senaste året använt AI för att automatisera processen med de arbetssökandes behov av insatser. Och resultatet är över förväntan.

Slagsida väst – därför är Göteborg hetast i it-Sverige just nu

Den stora digitaliseringsvåg som just nu sköljer över den svenska industrin, och stora satsningar på innovation och forskning, gör att Göteborg i allmänhet, och Lindholmen i synnerhet, just nu är hetast i it-Sverige.

Tunga myndigheter nobbar Microsoft Teams – ”exponerar känsliga uppgifter”

Skatteverket och Kronofogden har beslutat att inte ersätta Skype-applikationen som de använder nu med Teams för videomöten och samarbeten. Detta på grund av amerikanska övervakningslagar. 50 europeiska leverantörer testades och här är alternativen som till slut fick grönt ljus.

Gisslanattacker slår mot cyberförsäkringarna – ”svårare och dyrare att teckna”

Intresset för cyberförsäkringar har exploderat senaste åren. Men allt mer sofistikerade gisslanattacker har gjort det både svårare och dyrare att teckna den här typen av försäkringar. Många företag måste höja lägstanivån – annars får de kalla handen, säger experten Kristoffer Haleen.

Så kan digitalisering minska klimatpåverkan: Börja med serverhallar och logistik

Ny digital teknik gör att vi kan jobba smart men innebär inte nödvändigtvis att vi jobbar klimatvänligt. Det kan lika gärna vara tvärtom. ”Det krävs att man jobbar på tvärsen. Att alla discipliner och funktioner drar åt samma håll”, säger experten Eva Stattin.

Kronofogdens smarta rekryteringstrick – ”plötsligt fick vi in senior it-kompetens”

Är det viktigt var någon man anställer bor? Nej, inte om man släpper kravet på fysisk närvaro på kontoret. Det senaste halvåret har Kronofogden rekryterat över hela landet till virtuella team – och lyckats attrahera kompetenser som man tidigare haft svårt att hitta.

liselotte andersson

Coops cio efter den stora it-attacken: ”Verkligheten något annat än träning”

700 av Coops 800 butiker slogs i juli ut när företaget blev ett av offren för den största kända ransomwareattacken någonsin. Nu berättar Coops cio Liselotte Andersson om vad som hände och vilka lärdomar som dragits. ”Det goda som kommit ut av det är att andra kan använda oss för att lyfta it-säkerheten till styrelsenivå”, säger hon.

Nu storsatsar EU på egna chipp – men är Sverige med på tåget?

EU ligger i startgroparna för en jättesatsning på närproducerade chipp. Men experter varnar för att den svenska halvledarindustrin – som på 2000-talet huserade flera av Europas mest lovande bolag i sektorn – hamnar i bakvattnet.

Turbulent på Tietoevry efter fusionen – ”alltid utmanande att slå ihop två stora bolag”

Det har varit två tuffa år för Tietoevry i Sverige med stora nedskärningar, flera avhopp och internt missnöje med centralstyrning, avslöjade CS. Men nu ville koncernchefen Kimmo Alkio helst blicka framåt. En ny organisation med en Sverigechef tillsattes ett par veckor senare.

Nu ska gsm- och 3g-näten släckas – uppkopplade prylar i massor måste bytas ut

När operatörerna nu börjar stänga ner sina 2g- och 3g-nät för att ge plats åt 5g kan det innebära problem för många verksamheter som fortfarande har utrustning som bara stödjer de här teknikerna – särskilt som operatörerna inte riktigt vet vad det är för enheter.

Andra vågen av GDPR dundrar in – ”aldrig varit med om något liknande”

Trots att GDPR varit på plats i drygt tre år är det först på sistone som dataskyddet på allvar tagit plats i både affärer och upphandlingar. “Juridiken har aldrig haft så stor kommersiell betydelse som nu”, säger advokaten Agnes Hammarstrand.

sdaf

Green Cargo struntade i systembyte – och satte fart på digitaliseringen

Ingen intern utveckling eller innovation och fast i en stor teknikskuld. Så såg läget ut när Ingo Paas började som cio för tre år sedan. Nu utvecklas appar på löpande band och stordatorsystemen byggs om med low code.

Stora pengar på spel när Region Stockholm lägger ut it-driften

En riktig mastodontaffär, och ett 50-tal nya kollegor, väntar det bolag som tar hem Region Stockholms nya stora it-upphandling. Men än så länge dröjer det ett tag till innan vinnaren är utsedd.

Hård kamp om it-säkerhetsproffsen – lönerna skjuter i höjden

En rad allvarliga attacker de senaste åren har gjort att it-säkerheten hamnat högt på agendan i alla organisationer. För it-säkerhetsspecialisterna har detta helt förändrat arbetsmarknaden – och resulterat i kraftigt höjda löner.

Kommunen fick nog av sin skolplattform – nu kastas leverantören ut

Den dåliga skolplattformen blev för mycket för Upplands-Bro kommun, och dess 15 000 dagliga användare, som till exempel inte har kunnat anmäla frånvaro. Nu har kommunen sagt upp sitt avtal med Pulsen, och dess underleverantör Unikum.

Så mycket stöd fick branschen under pandemin – ett bolag fick överlägset mest

Drygt 1,2 miljarder kronor har betalats ut till de svenska it-bolagen för korttidsarbete under pandemin. 152 miljoner av de kronorna ska betalas tillbaka. Här är de bolag som fått mest stöd, och de som har högst återbetalningskrav.

asdf

”Nu har till och med Zoom nått dit” – han undervisar it-entreprenörer i Nordkorea

It-konsulten Alexander Ljungström har ett annorlunda sidoprojekt. Han undervisar entreprenörer i Nordkorea i it. ”Det är personer som vill förbättra i sitt närområde med hjälp av digitalisering”, säger han. Men förutsättningarna är lite andra än i väst.

Långsamt miljöskifte i it-branschen – ännu rullar tjänstebilarna på bensin

Tyska mjukvarujätten SAP gick nyligen ut med att samtliga 27 000 tjänstebilar inom koncernen ska vara fossilfria senast 2025. Bland de svenska techbolagen är det många som vill köra på el, men det är också många som har en bra bit kvar på den omställningsresan.

Stockholm köper it-drift från Tietoevry igen – enda anbudsgivare i mångmiljardaffär

Stockholms stad är nu klar med sin stora driftupphandling. Trots att fyra bolag var kvalificerade var det bara Tietoevry som lämnade anbud och kunde därmed ta hem avtalet, värt cirka 4 miljarder kronor. ”De uppfyllde alla krav och vi har undersökt att det är marknadsmässigt”, säger Stockholms stads cio Andreas Nordström.

Tror dina medarbetare på konspirationsteorier? Då kan de vara en säkerhetsrisk.

Det är dags att inse att desinformation och konspirationsteorier också är en cybersäkerhetsfråga. De kan användas både för att nå påverkbara medarbetare inne i företag men också för att svartmåla företag utifrån. Här ger svenska experter råd om hur man bör agera.