Nintendo Wii börjar säljas 2 december i Japan, bara några veckor efter att Playstation 3 släpps. Skillnaderna mellan dessa båda maskiner är dock stora. Playstation 3 är överröst med ny teknologi i form av den nya Cell-processorn, avancerad grafik och inte minst stöd för blu-ray.

Nintendo har istället satsat på innovation i och med en ny typ av handkontroll med vilken spelaren kan vifta för att simulera ett svärd eller ett tennisracket. Den senaste grafiken eller högupplösta filmer är dock bara att glömma.

Priset kommer också att skilja mycket då Wii blir en av de billigare konsoler som släppts och Playstation 3 en av de dyraste.

Hirokazu Hamamura, vd för Enterbrain som publicerar Famitsu, japans ledande speltidning, tror att Wiis handkontroll kan bli ett stort ess i rockärmen. Den kan mycket väl attrahera personer som aldrig tidigare varit intresserade av tv-spel.

– Jag tror att Wii kommer att sälja bra redan från starten. Från och med det tredje året kommer försäljningen att börja avta men den borde totalt sälja minst 10 miljoner enheter, säger Hirokazu Hamamura och hänvisar till en undersökning som Enterbrain gjort bland 2500 japaner.

– De två mest imponerande sakerna med Playstation 3 är dess otroliga grafik och dess otroliga pris, fortsätter Hirokazu.

Han förklarar att Playstation är ett starkt varumärke i Japan och att en majoritet i undersökningen svarat att de vill ha en Playstation 3. Men på frågan om de faktiskt tänker köpa en svarar de flesta att de först vill se en prissänkning. Försäljningen av Playstation 3 kommer inte att överträffa försäljningen av Playstation 2, tror Hirokazu.

När det gäller den tredje spelaren, Xbox 360, så har den visserligen ett försprång och det kommer intressanta spel och tillbehör som en hd-dvd-spelare men förmodligen hamnar den ändå på tredje plats.

– Det ser inte helt orealistiskt ut att Nintendo får den största marknadsandelen denna gång.