Domen innebär i praktiken att det är internetleverantören som har ansvar för vad dess kunder gör på internet och behöver därför komma fram till en teknisk lösning för att blockera tillgången till sajter med olagligt material, skriver danska Computerworld.

Tele 2 är upprörda över domen och pekar på de tekniska svårigheterna som det innebär att blockera en sajt.

– Om man skulle förhindra tillgången till denna sajt, och det är omöjligt att göra till fullo, kommer räkningen att hamna i 100-miljonersklassen, kommenterar Tele 2:s advokat Michael Brandt till Danmarks Radio enligt Computerworld.

Den danska skivbranschen har försökt få till en blockering av Allofmp3.com men det var inte förrän organisationen IFPI engagerade sig som de började få medvind. IFPI har länge menat att Allofmp3.com är olagligt både i och utanför Ryssland då intäkterna inte kommer upphovsmakarna till gagn.

I juli sade Tele2:s juridiske chef följande till Computerworld om att spärra tillgången till sajter:

– Vi kan reellt enbart uppfylla kravet genom att fullständigt spärra förbindelsen till hela internet för alla våra kunder. Och det är vi inte intresserade av.

Rätten anser dock att en enkel dns-blockering, som även används för att filtrera sidor med barnpornografi, vore fullt tillräcklig. Trots att det är enkelt för en tekniskt kunnig användare att kringgå en sådan spärr.

Den danska organisationen Telekommunikationsindustrien är övertygad om att denna dom kommer att innebära konsekvenser för resten av branschen.

Tele2 planerar att överklaga domen.