CSO Sweden är IDGs nya papperstidning med fokus på säkerhet, som lanseras idag. Alexandra Heymowska är chefredaktör.

Vad kommer CSO erbjuda läsarna?
- Förhoppningsvis kommer vi erbjuda inspiration för och erfarenheter från folk som jobbar med risk- och säkerhetsfrågor idag! Vi skriver om säkerhet ur strategiskt och affärsmässigt perspektiv. Lättast är kanske att se på CSO som vad den inte är. Om vi tänker att S & S var ganska teknik- och produktfokuserad så är vi inte det. Vi tar avstamp i vad som ska skyddas: information och andra resurser och ser vad det finns för risker, hot och möjligheter. Vad det kostar att skydda och hur vi ska skydda. Vi tänker oss gärna också att säkerhet kan vara en möjliggörare för bättre och säkrare affärer, istället för något ångestfyllt och krångligt. Jag fick en aha-upplevelse när jag var på ett Gartnerseminarium i höstas. Då var det någon som sa att de första bilarna som byggdes saknade bromsar. Sen utvecklade de bromsar, men det var inte främst för att man skulle kunna stanna bilen, utan för att man skulle kunna köra fortare. Det är ett lite annorlunda sätt att se på säkerhet.

Hur ofta kommer tidningen ut?
- Den kommer ut fyra gånger per år till att börja med. Sen får vi se om det går bra, då ökar vi takten.

Vem ska läsa CSO?
- Framför allt är den intressant för de chefer som leder säkerhetsarbetet på ett eller annat sätt. Sedan kan det vara allt från it-säkerhetschefen till receptionen. Det finns ofta flera på ett företag som sysslar med säkerhetsfrågor. Även ekonomipersonal som sysslar med riskanalys och anpassning till diverse regelverk borde vara intresserad.

Är du nervös inför lanseringen?
- Nej, jag är inte nervös. Jag är jättenöjd med den tidningen som vi har gjort nu, även om man alltid ser saker som kan bli bättre.

Varför har ni Säkerhetscentret.se som sajt, istället för en helt egen?
- Vi kommer bara ut fyra gånger per år med tidningen medan Säkerhetscentret.se kommer vara mer nyhetsdrivet. Vi ser det som en bra synergi att de står för nyhetsflödet och den tekniska biten medan vi står mer för reportage, erfarenheter och fördjupning, så vi kompletterar varandra. Man ska bara behöva söka sig till en säkerhetssajt.

Vad är viktigast just nu inom säkerhet?
- Skydd av mobila enheter och identitetshantering om vi får tro analytikerna. Vi kommer fokusera ganska mycket på "mjukare" frågor kring säkerhet, som kommunikationsfrågor och hur man får folk att jobba på ett säkert sätt. En annan jätteviktig sak med säkerhet är att det inte får vara för begränsande. Det får inte vara för jobbigt helt enkelt. Att man kan få folk att jobba säkert utan de känner ”Gud vad jobbigt det är”, att göra säkerhet lite skönare, det tycker jag är viktigt.

Idag lanseras även Säkerhetscentret.se, som blir CSO Swedens officiella sajt, och dessutom IDGs nya säkerhetsportal på webben. Tomas Gilså är redaktör.

Varför startar ni Säkerhetscentret.se?
- Efter att vi slog ihop papperstidningen Säkerhet & Sekretess och Nätverk & Kommunikation så fortsatte ju webbsajten att leva vidare. Planen var ju redan då att vi skulle göra om Säkerhet & Sekretess webbsajt till ett ställe där vi samlade säkerhetsnyheter från hela IDG.

Vad kommer sajten att erbjuda besökarna?
- Det kommer vara ett helhetsgrepp. One stop shopping för säkerhetsnyheter, både it-säkerhet och informationssäkerhet.

Vilka vänder ni er till?
- Tekniker och beslutsfattare. Vi kommer skriva om säkerhetsnyheter med fokus på it. Det blir viktiga saker med teknisk bas. Men det ska inte vara något krav att du är tekniker för att du ska kunna läsa dem. Förhoppningen är att även den som inte är tekniker utan bara en intelligent och nyfiken människa ska kunna läsa nyheterna. Jag vill uppmana alla läsare att höra av sig med feedback. Även om vi tycker att vi har tänkt igenom mycket och gjort mycket, så har vi alltid missat något. Det går alltid att bli bättre.

Vad är mest spännande just nu på säkerhetsfronten?
- Jag tycker det är trenden att fler och fler inser att vi inte kommer att lösa dagens problem med säkerhet bara med teknik. Antingen får vi bygga om internet helt, eller så får vi börja se mer på ekonomiska incitament för att komma till rätta med problemen. Det kommer att ta några år innan det blir bättre tror jag.

Ni blir CSOs officiella sajt. Hur kommer ni sitta ihop med tidningen?
- Jag har ju hjälpt CSO med en del artiklar och har skrivit i tidningen, och jag kommer fortsätta skriva åt dem. Sen kommer vi vara deras sajt och publicera en del av materialet i tidningen på webben.

Besök Säkerhetscentret