Runtom på fildelningssajter sprids just nu en fil med det långa namnet Microsoft.Windows.Vista.Local.Activation.Server-MelindaGates. Filens skapare hävdar att den låter användarna kringgå Microsofts aktiveringsprocedur för Windows Vista.

För att nya Windows Vista ska fungera krävs det att mjukvaran aktiveras. För att förenkla denna process för större företag erbjuder Microsoft bland annat tjänsten KMS (Key Management Service), som gör det möjligt att aktivera Vista på flera datorer utan att man behöver kontakta Microsoft varje gång, genom att användaren sätter upp en auktoriseringsserver i sitt eget nätverk.

Piratfilen som just nu cirkulerar på nätet, bland annat på svenska sajten Pirate bay, fungerar som en falsk KMS-tjänst, och låter vem som helst aktivera kopior av Vistas företagsversioner.

Mikko Hypponen på F-Secure är inte förvånad över att KMS-tjänsten har knäckts, och menar att det ger en viss insikt i piratvärlden.

– Det visar även att piratverksamhet inte bara handlar om ungar som byter spel, säger Mikko Hypponen och förklarar att de enda som kan dra nytta av detta är företag med volymlicensiering.