Hur har 2006 varit för din del?
- Det har varit ett underbart pappaledigt år.

Vad har du gjort som du är mest stolt över under 2006?
- Min dotter, allt som hon gör och allt som hon lär sig. Jobbmässigt så är jag stolt över min bok och det fina mottagandet som den fick.

Vad har du för planer för nästa år?
- Jag ska jobba vidare på Sydsvenskan kulturredaktion där jag jobbar till vardags. Och förhoppningsvis skriva roliga saker.

Du har ju bloggat på flera olika bloggar under året - varför är det så kul att blogga?
- För tio år sedan sa man att internet kommer att bli den stora demokratiska revolutionen men det var ju inte riktigt sant, för då var du var tvungen att kunna programmera, och alla hade inte bredband. Men nu har alla det, så det är nu den här revolutionen inträffar. Det är fruktansvärt spännande att inte bara titta på detta utan också delta i det.

Vad får du ut av att blogga?
- Det är väl ett resultat av ett kreativt överskott, Dagstidning är ett härligt forum och jag får skriva många roliga saker i Sydsvenskan, men en dagstidning har sina begränsningar. I bloggarna blir det inte journalistik, där skriver jag om andra saker.

Vad är det för skillnad på att skriva en bok i bloggform än om du skulle skriva den mer privat?
- Läsarna var medverkande till att utforma hemliga pappan-boken genom att de kritiserade, uppmuntrade, mailade och kommenterade i bloggen. Jag kunde se vad de var intresserade av att läsa om och skriva om det.
Det var en väldigt interaktiv tillblivelse av en bok och det var spännande. De fick ju till exempel tycka till om bokomslaget. Jag tror inte att boken hade blivit så väl emottagen om jag inte hade haft möjlighet att testa den på bloggläsarna.

Varför tror du att hemliga pappan-bloggen blev så populär?
- Jag har verkligen, verkligen försökt att förstå det. Det hade varit intressant att veta. När jag började skriva den för 1,5 år sedan så var jag ganska ensam om att blogga som pappa. Jag tror att det finns en läslust och en önskan om att läsa om nyblivna pappor. Sen har de som kom dit tyckt om vad de har läst.

Kan du tipsa om en bra blogg?
- Jag läser väldigt gärna Matilda Källen. Hennes blogg heter ”Lullabies to paralyze”. Hon är 16 år och skriver så fruktansvärt bra att jag har börjat tjata på mina chefer att vi måste anställa henne.

Har du några tips för vad man ska göra för att få en populär blogg?
- Tvärtom mot vad bloggen inbjuder till ska man ha framförhållning. Jag gör aldrig så att jag bara loggar in och publicerar. Oftast skriver jag texter och sparar, sen lägger jag ut dem. För att en blogg ska blir omtyckt så måste den skötas om. Man måste se till kommentarerna, svara på mail och se till att den tidsstyrda publiceringen fungerar. Man måste ta ansvar för vad man skriver, det måste vara bra och okej.
Om man vill starta en ny blogg kan man skriva ett par veckor utan att publicera. Sen har man ett litet lager med texter och så kan man publicera en om dagen.

Vilken är din favoritsajt?
- Youtube, en liten oberoende sajt är beredd att slå ut tv. Det är fascinerande.

Vad önskar du dig i julklapp?
- Jag vill inte ha presenter. Jag tycker inte om att få prylar. Men däremot skulle jag vilja få ett besked om att fler människor äter lutfisk och att denna fantastiska rätt tas till heder. Den ska ätas med klassisk vit sås, kryddpeppar potatis och gröna ärtor.

Vad vill du absolut inte ha i julklapp?
- Plastiga saker som innehåller batterier. Jag hoppas att alla anhöriga tänker sig för lite när de köper julklappar till min dotter - hon har så hon klarar sig ändå. Ett bidrag till Rädda barnen är mer välkommet.

Fakta