Det har kommit riktigt bra uppföljare till befintliga produkter samtidigt som helt nya produkter har sett dagens ljus.
Kom bara ihåg att det viktigaste inte är vilka prylar du har, utan att du kan använda dem på rätt sätt – och givetvis att allt du gör genomsyras av ett musikaliskt grundtänkande.
Till sist också ett tack till alla vassa skribenter som bidragit med tester till Studio under året som gått!


   EZ Drummer
dags att byta trummis
Det krävs både tid och kunskap för att kunna micka upp ett trumset – för att inte tala om att spela på det. Därför kom EZ Drummer, med sina färdiga kompstilar, som en räddare i början av året.
Ur testet: ”Toontrack har balanserat storlek, resursanvändning och ljudkvalitet på ett utmärkt sätt. Priset är dessutom tillräckligt lågt för att även hobbymusiker ska ha råd med pluggen”.

FAKTA
Testad nummer: 5
Plattform: Både Mac & pc
Tillverkare: Toontrack
Kontakt: Luthman/DOL
Betyg: 10

Surge
svensk synt sticker ut
Surge är en hyfsat komplex synt som ändå inte känns alltför avskräckande att jobba med, mycket tack vare att praktiskt taget alla inställningar nås från ett och samma fönster. Sedan vi testade den välljudande Surge har synten dessutom kommit i en Mac-version, vilket gör att ännu fler får tillgång till den.
Från testet: ”Det finns mycket att tycka om i Surge: Små detaljer såväl som viktiga funktioner. De inbyggda effekterna hjälper också till och Surge klarar allt från fläskiga analogbasar till skrikande, digitala och distade lead-syntar.”
FAKTA
Testad: nummer 1
Plattform: Både Mac & pc
Format: vst, au
Tillverkare/kontakt: Vember Audio
Betyg: 9


Massive
monstersynten lever upp till namnet
Native Instruments har tio år i branschen och ett grundmurat gott rykte. Förutom uppdateringar av åtskilliga produkter, släppte man även helt nya Massive i år – en wavetablesynt som kan bjuda på en bred palett av olika ljud.
Ur testet: ”Massive är en kraftfull synt som gör skäl för sitt namn. För dig som gillar att skapa egna ljud är det här mer eller mindre en dröm”.

FAKTA
Testad: nummer 9
Plattform: Både Mac & pc
Tillverkare: Native Instruments
Kontakt: Fitzpatrick
Betyg: 9

Ampeg SVX
virtuell basrigg som glänser
Basister har länge varit eftersatta i pluggsvängen, men i år kom äntligen den första basförstärkaremuleringen, och den höll riktigt hög klass.
Ur testet: ”Utan tvivel har denna plugg ett utsökt och välbekant ljud signifikativt för Ampegs förstärkarsortiment.”

FAKTA
Testad: nummer 9
Plattform: Både Mac & pc
Tillverkare: IK Multimedia
Kontakt: Luthman
Betyg: 9

Prophet V
Arturia gör det igen
Att Arturia är bra på att klona syntklassiker från förr är inte någon nyhet. När man tog ett samlat grepp om Prophet 5 och Prophet VS var det med andra ord inte mycket snack om saken – det här är en riktigt bra mjukvarusynt.
Ur testet: ”Arturia har tagit allt det som gjorde originalen till succéer och slagit ihop det enligt devisen summan är större än de enskilda delarna.”

FAKTA
Testad: nummer 5
Plattform: Både Mac & pc
Tillverkare: Arturia
Kontakt: Luthman
Betyg: 9
Pro-12 ASB
Synt med skaparglädje
Om du föredrar hård- framför mjukvara bör du skippa Prophet V och istället välja Creamwares hårdvaruklon av Sequential Circuits Prophet 5. Den har rätt tryck i ljudet och kommer i en liten läcker låda med träkanter.
Ur testet: ”Trots några smärre missar är detta en maskin utan dess like. Total skaparglädje infinner sig och man drar snabbt ihop egna banker med ljud”.

FAKTA
Testad: nummer 2
Tillverkare: Creamware
Betyg: 10


Remote 25SL
Den intelligenta kontrollenheten
I takt med att allt fler funktioner flyttar in i datorn ökar behovet av riktigt smarta kontrollenheter som ger oss fysisk kontroll över syntar och effektpluggar. Novations finurliga Remote 25SL har inbyggda teckenfönster och en smart funktion för automatisk tilldelning av olika parametrar. Du ser alltså vilka värden du ändrar, utan att behöva kasta en blick på datorns bildskärm.
Ur testet: ”Automap-systemet gör att du slipper krångliga midi-inställningar och kan koncentrera dig på att skruva fram nya ljud.”

FAKTA
Testad: nummer 6
Plattform: Både Mac & pc
Tillverkare: Novation
Kontakt: Polysonic
Betyg: 8

Genelec 8240A
Högtalare med inbyggd kalibrering
Inte ens den allra finaste monitorhögtalaren kan kompensera för en felaktig placering. Hittills har det varit en hel vetenskap att kompensera för rummets inverkan på ljudet, men Genelecs nya 8240A har inbyggd automatik som gör jobbet åt dig.
Ur testet: ”Den precisa dsp-tekniken gör att monitorerna kalibreras med större precision, vilket ger en ärligare bild av det som fastnat på band eller hårddisk”.

FAKTA
Testad: nummer 7
Tillverkare/kontakt: Genelec
Betyg: 10


Axon AX 100
midi-gitarrlösningen som verkligen funkar
Visst, den är inte gratis, men om du är en gitarrist som vill ta steget in i midi-världen är Axon AX 100 värd varenda krona. Trigga ljud från den medföljande modulen eller annan, valfri midi-enhet med din vanliga gitarr.
Ur testet: ”Detta är den mest kompetenta midi-gitarrlösningen vi har testat, med grymt snabb och precis omvandling och intressanta funktioner som öppnar för en kreativ nytändning”.

FAKTA
Testad: nummer 3
Tillverkare: Terratec
Kontakt: Sweden Midi Music
Betyg: 9


Virus TI Polar
syntkonungens återkomst
Den fjärde generationens Virus-syntar tar steget in i datoråldern. De kan nämligen användas som ljudkort och dyka upp som en vst-plugg direkt i ditt inspelningsprogram. Och de låter naturligtvis ännu bättre än tidigare. Det var en imponerad Carl Löfgren som provkörde Virus TI Polar inför aprilnumret.
Ur testet: ”På en syntmarknad som nästan helt domineras av mjukvara lyckas Virus överträffa konkurrenterna med råge. Trots vissa tvivel är Virus TI utan tvekan syntarnas konung.”

FAKTA
Testad: nummer 3
Tillverkare: Access Music
Kontakt: Fitzpatrick
Betyg: 9


   Liquid Mix
40 kompressorer
i världsklass
Vad sägs om en samling med de mest kända kompressorerna och eq-enheterna som någonsin funnits – och som dessutom inte knycker kraft från din musikdator? Precis det bjuder Liquid Mix på.
Ur testet: ”Focusrites finsmakarprocessor innehåller den i särklass bästa samlingen kompressorer och eq:ar på marknaden för under 10 000 kronor”.

FAKTA
Testad: nummer 8
Plattform: Både Mac & pc
Tillverkare: Focusrite
Kontakt: Polysonic
Betyg: 9

Portico 5032
Skapad av en legend
I ljudteknikkretsar är Rupert Neve en legend utan dess like, och han är fortfarande verksam. Den nyutvecklade mikrofonförstärkaren Portico 5032 kostar en hel del, men låter också mycket bra.
Ur testet: ”Portico 5032 är utan tvekan en fullträff. Praktisk, lättrattad och med ett helt suveränt ljud har den inga problem att rättfärdiga sin prislapp”.

FAKTA
Testad: nummer 8
Tillverkare: Neve Designs
Kontakt: Golden Age Music
Betyg: 10

Roland TD-3KW
Trummor i topp
Digitala trumset är en storsäljare just nu, och Roland har hittat ett vinnande recept. Deras enklaste set har riktigt bra spelkänsla, bra ljudmodul och kan byggas ut med fler trumplattor allt eftersom.
Ur testet: ”Rolands trummor är visserligen också dyrast, men har funktioner som gör att de lämnar konkurrenterna bakom sig. Dubbeltriggningen på cymbalerna är ett måste om man vill närma sig verkligheten”.
FAKTA
Testad: nummer 9
Tillverkare/kontakt: Roland Scandinavia
Betyg: 9

Fakta

Bland det som var riktigt hajpat, men som kanske inte riktigt levde upp till förväntningarna under detta prylspäckade år fanns Native Instruments Kore (se test i Studio 6-06), ett kombinerat ljudkort och kontrollenhet med tillhörande mjukvara. Men vi gissar ändå att Kore-konceptet kommer att växa i takt med att NI tar mjukvaran till nästa nivå.
Supersynten Virus TI landade äntligen i vårt testlabb och visst låter den fantastiskt bra. Vi har även provspelat Korgs nya kreationer Radias och X50, som också de låter ruggigt bra, så visst finns det all anledning att lämna mjukvaruträsket ibland.
En instrumentplugg som verkligen låter bra är Velvet, en ny elpianoplugg från Digidesigns AIR-division. Sedan Digidesign köpte Wizoo och fick ljudgeniet Peter Gorges på köpet har det verkligen börjat hända saker.
En midi-klaviatur vi föll för är M-Audios Axiom-familj. Klaviaturen har en bra spelkänsla och chassit är snyggt på ett diskret sätt. Som inbiten Live-fanatiker måste man också nämna Live 6. Massor av små smarta nyheter, utan att vi måste lära oss programmet på nytt – precis så ska en uppgradering se ut!
Till sist måste också impulsbiblioteket Synesthesia nämnas. Det är en genväg till unika ljudkreationer som inte får missas.

/Mats Ståhlbröst & Markus ”Majken” Höglund