Vi installerade Vista på flera datorer, allt från en splitter ny maskin till en tre år gammal bärbar. Flera av uppgraderingarna gick bra. Men när det gick mindre bra gick det verkligen åt skogen. Vi rekommenderar fortfarande att du väntar till ett par veckor efter Vistas stora lansering den 30 januari innan du gör någonting. Kolla i olika användarforum för att se vilka problem andra har stött på, ge din datorleverantör tid att släppa nya drivrutiner och låt saker och ting lugna ner sig i största allmänhet.

Fri rådgivning
Innan du bestämmer dig för att uppgradera så vill du säkert veta om Windows Vista kommer att fungera med hårdvaran och mjukvaran i din dator.

Windows Vista ställer betydligt högre minimikrav på systemet än sina föregångare. Det krävs minst en 800 MHz-processor, 512 MB ram och ett grafikkort som är kompatibelt med DirectX 9. Innan du uppgraderar bör du ladda ner och köra Microsofts Windows Vista Upgrade Advisor som läser av ditt system och tar fram en lista över vilka komponenter och program som Vista kommer att tycka om och vilka det kommer att ogilla.

Upgrade Advisor visar sedan en lista med problem, exempelvis att du har för lite minne eller utrymme på hårddisken, inkompatibla program och en lista med saker du måste göra före och efter uppgraderingen. På ett av de system vi testade – en bärbar Toshiba Satellite M35, föreslog Upgrade Advisor att vi skulle frigöra elva GB på hårddisken och avinstallera ett par av Toshibas egna verktyg. Det föreslog också att vi skulle köra Windows Update för att få nya drivrutiner till vår trådlösa nätverksadapter efter installationen. Vi fick också en varning om att de flesta av de Toshiba-verktyg vi hade kvar, samt Symantecs Partition Magic, Apples Quicktime och Zone labs brandvägg Zonealarm kanske inte skulle fungera som de ska med Vista.

Om en viktig komponent eller utrustning kommer att ge dig problem kanske du bör vänta med att uppgradera eller också investera i ett alternativ som redan är förberett för Vista.

Börja installationen
Nu kommer det första svåra valet. Vilken version du ska ha. Det kan skilja tusenlappar mellan de olika varianterna, men vad du får betala beror på hur ditt nuvarande system ser ut och vilken typ av uppgradering du tänkt göra.

Om du har en 64-bitars pc, måste du välja mellan 32-bitars eller 64-bitarsvarianten av Vista. I våra mer informella tester var de båda varianterna svåra att skilja åt vid normal användning. Men många användare kommer förmodligen att hålla kvar vid 32-bitars Vista för tillfället. Prestandafördelarna med 64-bitarsystem är inte lätta att uppräcka för den som inte utför dataintensiva uppgifter som cad eller video- och bildredigering. En del hårdvarutillverkare, främst Nvidia, har varit mycket bra på att leverera både 64- och 32-bitarsdrivrutiner för sina enheter, men det finns en mängd 32-bitarsdrivrutiner som bara kan användas med 32-bitarssystem och med 64-bitarsversionen av Vista kan du inte installera några drivrutiner som inte gått igenom Microsofts kvalitetskontroll, vilket gör att urvalet av tillgängliga drivrutiner blir ännu snävare.

Backup först
Oavsett om du tänkt uppgradera din befintliga Windows-installation, vilket kommer att lämna program och filer orörda, eller väljer att utföra installationen på en "ren" dator, så finns det alltid en risk att dina filer försvinner under arbetets gång. Gör backup innan du börjar, med Windows easy transfer. En länk till den funktionen visas när du sätter in installationsskivan med Windows Vista i en maskin med XP eller Windows 2000. Easy transfer kan också användas för att överföra data och inställningar från din gamla maskin till den nya Vista-datorn.

Det enklaste sättet att utföra installation på en ren dator är att starta om den med installationsskivan i. Då kommer du att kunna välja om du vill installera det nya operativsystemet och sedan fortsätter processen i ett lugnt tempo.

Windows anpassar olika säkerhetsinställningar till den typ av nät du kommer att använda. Vista kopplar exempelvis bort alla former av fil- och skrivardelning om datorn ska användas i en offentlig miljö. När du kopplar in dig på det trådlösa nätverket på ditt vanliga café så kommer du inte att kunna leta igenom de andra datorerna i det nätet och de kommer inte heller att se din dator som en del av den lokala arbetsgruppen på nätet. För att koppla in den sistnämnda inställningen så väljer du arbetsplats eller hemmanätverk, och då förblir fil- och skrivarinställningar intakta.

Personliga inställningar
När du väl fått igång Vista, så kommer du förmodligen att vilja finjustera många av de inställningar som anpassade XP eller 2000 till dina behov. Bered dig på att få leta en stund; de flesta konfigurationsinställningar finns kvar, men en hel del av dem har flyttats eller fått andra namn. Bildskärmsegenskaper, till exempel, brukade finnas tillgängligt via ett enkelt högerklick på skrivbordet. Vista har dock ersätt Bildskärmsegenskaper med en länk som heter Personalize. När du klickar på den öppnas en ny kontrollpanel med länkar till de inställningar för gränssnitt som vi känner igen, exempelvis skärmsläckare, muspekare, tema och de gamla goda bildskärmsegenskaperna. Via en ny länk högst upp i fönstret kan du ställa in fönsterfärg och genomskinlighet för Aero-gränssnittet.

Den alltid lika användbara enhetshanteraren har fått sin egen länk i den klassiska varianten av den nya kontrollpanelen. Enhetshanteraren är fortfarande det snabbaste sättet att fixa alla problem med drivrutiner du stöter på. Det är bara att starta den, klicka på den krånglande enheten, välja drivrutinfliken i dialogrutan som visas och klicka på knappen uppdatera drivrutin för att söka efter en ny drivrutin i datorn eller på internet. Det var inga större fel på den här funktionen i Windows XP, och lyckligtvis är den i stort sett oförändrad i Windows Vista.

Blandat resultat
Även om vårt urval av tre datorer var litet, så gav det en förvånansvärd bredd av installationserfarenheter. Vi utförde en ren installation av både 32-bitars- och 64-bitarsversionerna på en AMD 64 X2-maskin, där vi upptäckte att de två installationerna var nästan identiska, och vi blev glatt överraskade av hur snabbt systemet var. Det enda stora problem vi stötte på handlar om hårdvarusupport. Varken 32-bitars- eller 64-bitarsversionen lyckades identifiera datorns trådlösa pci-nätverkskort från Asus. Vi tog en titt på Asus webbplats men hittade inga Vista-drivrutiner för kortet, så tills företaget tar fram dem så får användare med det här kortet nöja sig med en vanlig kabeluppkoppling via Ethernet.

En ren installation av 32-bitars Vista på ett Athlon XP 3000+-system bjöd inte heller på några större överraskningar. Nästan allt fungerade finfint, förutom moderkortets inbyggda ljudsystem. Prestandan när vi körde Windows Vista kändes precis lika bra som med Windows XP. Det verkar som om oron över att Vistas Aero-gränssnitt skulle vara misslyckat är obefogad, i alla fall för normal datoranvändning.

Vi stötte i stället på allvarliga problem när vi försökte göra en uppgradering av det befintliga systemet på en bärbar Toshiba Satellite M35. Efter att ha studerat systemet i dryga 20 minuter, meddelade installeraren att vi först var tvungna att avinstallera Roxios easy cd creator version 6.1, sedan avbröts installationen. Vi tog bort det förargelseväckande programmet och gjorde ett nytt försök. Den gången körde installationen på i över en timme, innan systemet hängde sig totalt.

Lyckligtvis gav startmenyn oss möjlighet att ta bort den ofullständiga installationen när vi tryckte på reset-knappen. Efter ett par minuter startade vi glatt Windows XP igen. En ren installation på samma dator fungerade dock, och även där upptäckte vi att prestandaskillnaden mellan Vista och XP inte var så stor.

Sammanfattningsvis: ha tålamod
Fel och brister som de som beskrivits här är vanliga under den första tiden med ett nytt operativsystem, så därför är det klokast att vänta ett tag och låta de uppgraderingssugna testa först. Windows Vista letar efter uppdateringar online under installationen, vilket innebär att Microsoft har hunnit rätta till småfel och brister och jämnar vägen för dem som installerar systemet senare. Det kommer att ta en del tid att vänja sig vid att gamla funktioner fått nya namn och placerats på andra ställen, men Vistas nya verktyg, förbättrade säkerhet och spektakulära gränssnitt kan mycket väl göra det värt besväret.

Den enklaste uppgraderingen: köp en Vista-pc
Att ta sig igenom det minfält som en Windows-uppgradering utgör kan vara jobbigt. Faktiskt så jobbigt, att många smarta människor tajmar sitt datorköp med nya Windows-versioner. De köper helt enkelt en dator med det nya uppdaterade operativsystemet och för över sina gamla filer till den.

Om du inte kunnat vänta utan köpt en ny pc innan Vista-lanseringen kanske du kan få Vista i alla fall. Många pc-leverantörer erbjuder rabatterad eller fri uppgradering av system som köpts månaderna innan Vistas lansering. Men du bör se upp med en del saker: om du köpt en pc med XP home edition kanske uppgraderingen bara gäller för Vista home basic, som saknar Aero-gränssnittet. HP och Dell planerar fria eller rabatterade uppgraderingar från XP home till Vista basic, uppgraderingar från XP professional och Media center edition till Vista business respektive Home premium kommer att vara fria. Läs det finstilta och kom ihåg att alla uppgraderingar av operativsystem kan ställa till problem.

Översättning: Lotta Kempe