Virtualisering är en av de hetaste trenderna på serversidan idag. Tekniken låter it-chefer köra flera tillämpningar, med var och en i sin egen "virtuella maskin" – vilket skyddar dem från att krascha varandra och minskar säkerhetsriskerna. Genom att låta servrar säkert köra ett antal uppsättningar med tung trafik, kan it-cheferna spara massor på hårdvaruinköp.

Att maximera processoranvändningen är mindre viktigt för vanliga datoranvändare, men det innebär inte att virtualisering inte kan vara användbart, eftersom det låter användare pröva på program och även operativsystem, utan att formellt behöva installera dem.

Det finns tre huvudalternativ för virtualisering, alla stöder Vista i varierande grad. Alla är gratis eller har en gratis pröva-på-version. Vi tar en snabb titt på vart och ett, och förklarar vilka problem potentiella Vista-testare står inför nu när operativsystemet är klart men inte släppts ännu.

VMware Server och Player: Gratis med gott om funktioner


VMware är sedan länge marknadsledare inom virtualisering. De erbjuder både sin VMware Server och VMware Player gratis till användarna. Det är nödvändigt att använda båda två, enligt Srinivas Krishnamurti som är chef för produkthantering hos VMware, eftersom VMware Server skapar den "virtuella maskinen" för Vista – genom en process som liknar installationen av operativsystemet på en pc. Användaren installerar sedan VMware Player, antingen på Linux eller vilken version som helst av Windows, upp till XP, för att kunna köra den virtuella maskinen med Vista.

Att använda VMware har flera fördelar, enligt Krishnamurti. Användaren kan skapa virtuella Vista-maskiner för antingen 32- eller 64-bitarsmaskiner och den som har en pc med flera processorer eller kärnor kan avdela upp till två av dem till en enda virtuell maskin. VMware låter också användaren skapa en virtuell Vista-maskin och köra den på olika datorer utan att ändra inställningar. Slutligen menar Krishnamurti att VMware, som är en av marknadens veteraner, är mycket bra på att hantera drivrutiner.
– Vi har testat det väldigt ingående, men om någon skulle ansluta en usb-enhet som inte fungerar så vill vi veta det säger han.

Krishnamurti medger dock att de senaste färdiga versionerna av VMwares Server och Player bara stöder usb 1.1, även om de betaversioner som finns ute har stöd för usb 2.0. Uppdateringarna kommer att lanseras under första halvan av 2007, förmodligen efter Vista-lanseringen den 30:e januari.

Parallels Workstation – snabb som ögat


Ett annat alternativ är Parallels Workstation för Windows och Linux från Parallels Inc. Företaget, med bas i Renton, Washington, väckte en del uppmärksamhet förra året när dess Workstation för Mac var den första som låter användare med Intelbaserade Macar köra Windows samtidigt som OS X. Sedan dess har VMware lanserat en liknande produkt, samtidigt som Apple låter användarna köra antingen Windows eller OS X, men inte båda samtidigt.

Parallels meddelar att den senaste versionen av Workstation, 2.2, kan köra virtuella Vista-maskiner. Workstation 2.2 använder den virtualiseringsteknik som finns inbyggd i nyare AMD- och Intel-processorer för att få bättre prestanda, och kommer både att kunna köra Vista Ultimate och Vista Business.

Parallels Workstation kostar 49,99 dollar, men man kan ladda ner en 15-dagars testversion gratis.

Men varför skulle man betala för Parallels när VMware är gratis? Det finns en anledning, enligt Benjamin Rudolph, marknadschef hos Parallels, som menar att programmet från hans företag är mycket snabbare.
– I våra ögon är deras program som en hjullastare, medan vårt är som en pickup. I nittinio av hundra fall så har vårt program allt kunden behöver, säger han.

Snabbare och med bättre prestanda var också vad vår systertidning InfoWorld tyckte att Parallels Workstation gav när den testade programmet i augusti.

Parallels program lider också av några av de nackdelar som VMwares program gör. Det finns inget stöd för usb 2.0 idag. Det kan uppstå problem med drivrutiner. Men till skillnad från VMware, har Parallels inget stöd alls för 64-bitarsmaskiner alls idag, och det kan inte heller avdela mer än en processor till en virtuell maskin. Alla dessa funktioner kommer att ingå i nästa stora uppdatering av Parallels, som ska komma under första halvåret i år, enligt Rudolph.

Microsoft Virtual PC 2007 – en blandning av båda


Microsoft gav sig in på virtualisering när de köpte Virtual PC 2003. När VMware släppte sina basprodukter gratis förra året följde Microsoft efter och släppte Virtual PC 2004 utan kostnad för alla.

Även om Virtual PC 2004 inte kan köras på Vista-datorer och inte har stöd för virtuella Vista-maskiner, så kan Virtual PC 2007, för närvarande i betaversion, göra det. Detaljerade instruktioner för att ladda ner VPC 2007 och skapa en virtuell Vista-maskin finns tillgängliga på Microsofts Vista-blogg.

Virtual PC 2007 innehåller funktioner från båda de produkter som beskrivits ovan. Precis som VMware Player kan VPC 2007 köras på både 32- och 64-bitarsmiljöer, även om det för tillfället bara kan skapa virtuella 32-bitarsmaskiner. Precis som Parallels, utnyttjar Virtual PC de virtualiseringsfunktioner som finns inbyggda i AMDs och Intels processorer för bättre prestanda. Men även om Virtual PC har stöd för gästversioner av ett stort antal operativsystem, så kan det bara installeras på datorer med Windows som grundoperativsystem, inte Linux.

Alla tre programmen har dock en sak gemensamt, de saknar stöd för accelererad 3d-grafik. Det innebär att du inte kommer att kunna testa Vistas Aero-gränssnitt eller spela de senaste spelen. I allmänhet brukar virtuella gränssnitt se mer oskarpa ut och "måla upp" skärmbilden långsammare än vanliga gränssnitt.

Skaffa en testversion av Vista


Om detta övertygat dig om att du skulle vilja testköra Vista, så kanske du tror att det är för sent, nu när Microsoft stängt all betatestning. Inte alls. Releasekandidaterna och betaversionerna av Windows Vista kommer att fungera fram tills juni 2007, även om de inte kommer från Microsoft längre. Microsoft har meddelat att miljoner människor har laddat ner och testat Vista. Du har säkert några vänner eller arbetskamrater som har kopior. Om inte, så finns det förmodligen kopior tillgängliga på Craigslist och Ebay.

Annars kan du alltid vänta till 30 januari när konsumentversionerna av Vista kommer att finnas ute i butikerna. Enligt Computerworlds Scott Finnie, som är expert på Windows Vista, kan användarna installera och köra Vista som en virtuell maskin ovanpå exempelvis XP i 30 dagar utan att aktivera Vista.

Microsoft rekommenderar officiellt att användare som vill testa Vista virtuellt köper Vista Enterprise Edition, som ger användaren rätt att installera en kopia av Windows på en dator och upp till fyra gånger på en virtuell maskin i samma dator, med samma användare. Men Enterprise Edition finns bara tillgänglig för företag med många licenser, vilket gör att det är utom räckhåll för hemanvändare och småföretagare. Inlägg på Microsofts nyhetsgrupp för Virtual PC 2007 verkar inte antyda att det ska finnas några hinder att köpa och testa andra versioner av Vista med Virtual PC.

Ett sista alternativ


Om du bara är intresserad av att testa Vista och inte tror att du någonsin kommer att använda virtualisering för att testa andra program, så finns det en enklare lösning, enligt Computerworlds Finnie. Du kan testa Vista – inklusive Aero-gränssnittet – på din vanliga pc utan att avinstallera din nuvarande Windows-version, genom att skapa en separat partition på 20 GB på hårddisken och installera Vista på den.

Visserligen får du två olika alternativ för start, så varje gång du loggar in kan du välja mellan att köra Vista eller din gamla Windows-version. När Vistas provperiod tar slut efter 30 dagar kan du avinstallera det utan att det påverkar dit ursprungliga operativsystem. Finnie skrev en artikel om det förra året där han förklarar hur det går till.

Översättning: Lotta Kempe