Usb-gränssnittet introducerades för drygt 11 år sedan och målet med den nya kontakten var att göra det enklare för pc-användarna att ansluta olika typer av tillbehör till sina datorer. Usb-gränssnittet innebar även en revolution för tillbehörsproducenterna. En helt ny värld öppnades och helt plötsligt var inget tillbehör för galet – allt kunde tillverkas. Och det var precis vad som hände…

Under de senaste åren har det dykt upp massor av galna usb-tillbehör på marknaden. Många av de mest extrema tillbehören härrör från Japan och det japanska prylföretaget Thanko.com får nog betecknas som kungen i det här sammanhanget.

I den här artikeln presenterar vi de 15 mest galna usb-tillbehören vi kunde hitta. Vi börjar med en samling fullt funktionsdugliga usb-minnen som ser minst sagt knasiga ut. Ett av dem är faktiskt riktigt skrämmande.

Allt som går att äta med pinnar går uppenbarligen även att använda för datalagring. Det finns nämligen inte någon annan förklaring till de här usb-minnena som är maskerade som sushi, takoyaki, dim sum och tempuraräkor.

Ta med en bit av naturen in på kontoret genom att använda de här usb-minnena designade av Karin van Lieshout. Hon har använt sig av äkta trä vid tillverkningen vilket eliminerar risken för att bordsgrannen ska ha ett precis likadant flashminne. Förbered dig dock på en och annan träflisa i låret om du brukar bära omkring dina usb-minnen i fickan.

Om det fanns ett pris för det mest motbjudande usb-minnet så skulle det här ta hem segern. Minnet har nämligen utformats som en halv tumme. En och annan användare passar säkert på att dra en vits med hänvisning till kultrullen Liftaren, men de allra flesta kämpar förmodligen med att hålla tillbaka kväljningarna.

Den tio centimeter höga usb-baserade kattungen böjer sitt huvud för att fånga din uppmärksamhet. Katten är utrustad med ett stort antal sensorer vilka bland annat gör det möjligt för den att jama när du klappar den på kinden. Den är precis som vilket husdjur som helst, med den skillnaden att den är utrustad med en timer, ett larm och en hel repertoar kattanpassade födelsedagssånger. Hur som helst så slipper du i alla fall rengöra kattlådan.

Är ditt hemmakontor placerat i husets kallaste rum? Inga problem. Tack vare produkten Usb Warmer Slippers från Thanko kan du hålla dina tår varma även när temperaturen kryper under nollan. Det handlar helt enkelt om usb-uppvärmda inneskor som är utrustade med usb-kablar, strömknapp och elektronisk temperaturkontroll. Ta det bara försiktigt när du ska gå till köket för att fylla på kaffet. Behåller du tofflorna på i det läget så far antingen du eller datorn ner på golvet.

Brukar du frysa om händerna när du sitter vid datorn? Det slipper du om du köper de usb-uppvärmda handskarna med fingerluckor som gör att du kan använda tangentbordet med handskarna på. Precis som hos tofflorna ovan så är handskarna utrustade med usb-kablar, strömknapp och elektronisk temperaturkontroll.

I det här fallet har man rationaliserat bort både morotsnäsan och knappögonen. Snögubberobotens mest utmärkande drag är istället ett långsmalt ögonparti som mest påminner om de livsfarliga robotarna i Battlestar Galactica. Ögonpartiet är utrustat med scannande lysdioder och du kan byta mellan rött eller blått ljus.

Det usb-baserade hamsterhjulet ger dig ett mått på din produktivitet. Ju kvickare du skriver på tangentbordet desto snabbare springer den lilla leksaksgnagaren. Det är kanske inte den bästa presenten då hamsterhjulet gör oss uppmärksamma på att det inte hjälper att springa fort – man kommer ju ändå ingenstans.

Om du brukar roa dig med att spela spel eller hitta kul saker på nätet istället för att jobba så kan en StealthSwitch vara bra att ha. När chefen går förbi ditt kontor trycker du bara på knappen och vips göms sudokuwebbsidan och istället visas en avancerad kalkyl på skärmen. Du kan anpassa det medföljande programmet till att visa valfritt program vid knapptryckning.

Brukar dina kollegor kasta gem och skjuta gummiband på dig? I det fallet kan du låta kontorskriget eskalera med hjälp av den här usb-baserade missilrampen som kan styras via det medföljande programmet. Lasersiktet ger precision vid avfyrningen och du kan seriekoppla flera missilramper för att på sätt öka slagstyrkan.

Det hjälper inte hur mycket du tycker om din dator – i vissa lägen vill du bara slå den sönder och samman. Bespara dig onödiga kostnader genom att investera i en ScreenSmasher. Det är en skumgummiyxa som levereras ihop med en usb-baserad sensor. När du slår på skärmen visas en bild av krossat glas tillsammans med ljudet av detsamma. Billigare lösning på dina datorproblem finns inte.

Deadline börjar närma sig och du har tillbringat de senaste tre dygnen på ditt arbetsrum. Mellan arbetspassen vid skrivbordet har du bland annat uppfunnit nya sätt att skapa femrättersmiddagar med tillbehör från godisautomaten. Nu kan du emellertid se till att du i varje fall ser fräsch ut. Ha bara den här rakapparaten kopplad till din usb-port när du sover under skrivbordet. Den hjälper dig att får bort skäggstubbet i god tid innan chefen dyker upp.

Det är lätt att glömma bort den viktiga drycken när du är upp över öronen begravd i jobb. Istället för att behöva dricka ljummen Red Bull kan du få din dryck korrekt tempererad med hjälp av den usb-baserade produkten Usb Beverage Chiller. Det är helt enkelt en kylplatta som kyler valfri dryck till sju grader celsius.

Om du istället gillar varma drycker kan du satsa på koppvärmaren T-light. Den är gjord i benvit plast och lyser under användning.

Usb Mug Warmer ger sann flexibilitet i ordets rätta bemärkelse. Inte nog med att den inbyggda koppvärmaren ser till så att dina varma drycker håller temperaturen kring 80 grader celsius. Den erbjuder även en fyraportars usb-hubb. Tyvärr får du hålla till godo med usb 1.1 som enbart klarar en maxhastighet på 12 megabit per sekund. Du kan dock se fram mot ett alldeles utmärkt tempererat kaffe.

Bearbetning: Dietmar Heinrich