Under en telefonkonferens med finansanalytiker på torsdagen hävdade Steve Ballmer att de beräknade säljsiffrorna för Windows, och särskilt Vista, har varit ”överdrivet optimistiska”. Ballmer tror att försäljningen kan ökas om företaget blir hårdare mot piratverksamhet, och ser länder som Kina, Indien, Brasilien och Ryssland som ställen där bättre antipiratteknologi kan öka försäljningen av Windows.

– Minskad piratverksamhet kan vara en källa till ökad Windows-försäljning, och jag tror att vi kommer göra några förbättringar på piratfronten i år, sade Ballmer under konferensen.

Enligt antipiratgruppen Business software alliance var 86 procent av all såld mjukvara i Kina piratkopierad under 2005. För Indien var siffran 72 procent, Brasilien 64 procent och Ryssland 83 procent.

När Microsoft tidigare släppte information om antipiratverktyget Windows genuine advantage till Vista fick företaget ta emot en hel del kritik både från användare och analytiker, men nu öppnar alltså Ballmer för att ytterligare dra åt skruvarna i Vista.