VMware håller snabbt på att bygga upp en kundbas bland mindre kinesiska företag - de med 1 000 eller färre anställda - samtidigt som företaget utökar sina tjänster till större kunder som redan har etablerade virtualiseringssystem på plats, berättar Andrew Dutton, VMwares Asienchef.

VMwares verksamhet i Kina tredubblades förra året. Företaget räknar med att ha 350 anställda i Kina i slutet av året, en ökning från dagens cirka 200.

Den nivån på tillväxten kan fortsätta i ett antal år, menar Dutton.

- I takt med att vi ser möjligheter dyka upp så kommer vi skaffa bemanning för att ta tillvara på de möjligheterna, säger han.

VMware släpper lokala kinesiska versioner av sina produkter två månader efter det att de engelskspråkiga har lanserats. Bland företagets kunder finns myndigheter och några av Kinas största företag. Omfattande virtualisering till kunder som Kinas statistikbyrå och lantbruksbank har skapat ett behov av
mer supportpersonal i Kina, enligt Dutton.

- Vissa av kunderna här är, eller är på väg att bli, så mogna i användningen av IT att de måste ända upp i spetsen, och för att klara det vill de ha tillgång till hjärnorna bakom produkterna, säger han.

Virtualisering av datacenter stod för ungefär 90 procent av VMwares intäkter i Kina förra året. Mindre än 10 procent kom från skrivbordsvirtualisering, men företaget hoppas kunna öka den andelen och förväntar sig intäkter från skrivbordsprodukter under första kvartalet i år som matchar siffran för hela förra året.

Stora företag som banker och teleoperatörer har varit bland de snabbaste på att virtualisera sina servrar i Kina, samtidigt som höga kostnader och en brist på medvetenhet har gjort att små företag hamnat på efterkälken, förklarar Ravi Shekhar Pandey, analytiker på Springboard Research.

Utländska företag som erbjuder virtualisering i Kina kan få det svårt att knäcka den kinesiska mjukvaru- och tjänstesektorn som domineras av kinesiska företag, enligt Pandey.

- Jag har en stark känsla av att kinesiska kunder är mer bekväma med att arbeta med kinesiska företag, säger han.

Trots detta så har även Microsoft och Virtual Iron sällat sig till skaran av utländska företag som har lyckats ta sig in på Kinas virtualiseringsmarknad.

- VMware har en fördel i den meningen att det är känt på marknaden som det företag som banade vägen för detta, som gjorde det lätt för företag att virtualisera sin infrastruktur, säger Ravi Shekhar Pandey.