Det är svårt, i en ekonomi som åker i botten och sedan stannar kvar där, att säga att en viss typ av IT-kompetens är väldigt efterfrågad. Rekryterare kan erkänna att bland uppsägningar och krympta IT-budgetar så kanske färdigheter som benämns som "heta" egentligen bara är "mindre svala än andra".

Färdigheter i virtualisering, vilket både är en het ny teknik och en som kan spara massor med pengar, verkar ha tagit sig förbi detta stadium och faktiskt blivit "hett". På riktigt.

- Om man tittar på vilken efterfrågan som finns där ute och de kostnadsbesparingar som du kan uppnå med virtualisering, så talar det sitt tydliga språk. Det är därför det får en stor plats i budgeten, säger Brian Gabrielson på rekryteringsjätten RHI.

RHIs senaste rapport om IT-anställningar och kompetens på IT-marknaden förutspår att 8 procent av företagen kommer att anställa ytterligare IT-personal detta kvartal, medan 6 procent räknar med säga upp personal för att få plats i en krympt IT-budget.

- Om något av mina barn var redo att gå ut college i år och hade något som helst intresse för teknik, så skulle jag rekommendera att de tittar på virtualisering, säger Gary Federico på Advizex Technologies, ett företag som är specialiserat på VMware-baserad virtualisering.
- Konsolidering är en viktig del i nästan allt som händer, så många positioner där ute som inte är "virtualiseringsjobb", har ändå virtualisering som en stor del av jobbet, säger han. Människor som har riktigt bra meriter inom virtualisering är dock fortfarande ganska sällsynta.

Virtualisering, liksom applikationsutveckling, är ett brett begrepp med lika många underkategorier som det finns underkategorier inom IT i stort, och ingen är expert på alla, eller ens de flesta.

Så vilka är de fem mest eftersökta kompetenserna inom virtualisering?

1. Erfarenhet

Det är inte en färdighet i sig, men IT-proffs med gedigen, praktisk erfarenhet av att bygga och hantera virtuella infrastrukturer är fortfarande sällsynta.

2. Arkitektur

Förmågan att förstå en befintlig IT-infrastruktur och planera en virtuell infrastruktur som är stabil, effektiv och flexibel är det viktigaste kravet från kunder som gör nya virtualiseringsinstallationer eller uppgraderingar, förklarar Gabrielson.

3. Virtuell lagring

- Nästan varje virtualiseringsposition som vi väntas fylla har vissa inslag av lagring i sig, säger Gabrielson. Lagring är en så integrerad del av det mönster av data som finns i en organisation att ingen IT-infrastruktur, virtuell eller inte, kan lyckas samtidigt som den täpper till lagringsmöjligheterna.

4. Heterogenitet

För ett år sedan kan det ha varit tillräckligt att vara en äkta expert på VMwares virtualiseringsprogramvara, och det är fortfarande en viktig del av expertisen hos varje virtuell guru. Släppet av Microsofts Hyper-V i Windows Server 2008 öppnade dock dörrarna. Analytiker som Chris Wolf på Burton Group förutsäger att VMware och Hyper-V kommer att tvingas att samexistera i datacentret under lång tid framöver.
Virtualiserings-"experter", som kan hantera en leverantörs teknik men inte den andres är förmodligen bara virtuellt användbara de också.

5. Virtuell säkerhet

- Säkerhet har blivit de krav för nästan alla jobb i datacentret, säger Gabrielson. Inom virtualisering är det bara mycket viktigare, eftersom virtualisering berör allt annat.