Även den som inget minns anar kanske att det handlar om program för ordbehandling. Det är en del av de program som fanns på marknaden för tio år sedan. Dessutom fanns det datorer som specialbyggts för ordbehandling, så kallade skrivautomater, som Burroughs Officewriter, CBT, Compucorp, Dick Magna, Dictaphone Dual Display, IBM 5520, Lanier No Problem, Lexitron, NBI Oasys, Philips Micom, Scribona, Sony Series 35, Wang WPS, Wordplex, Xerox 850 och allt vad de hette.

Hur många finns det idag? [texten skrevs 1995] Fyra? Eller fem? Förutom Word, Wordperfect och Word Pro kan jag bara komma på Cicero från Lund, Ord från Växjö, flerspråkiga Accent Pro, Easy Word, Scientific Word, gamla Wordstar och naturligtvis Creative Writer, Microsofts barnprogram.

Nu tycks det som om ett av de kvarvarande, Wordperfect, håller på att försvinna från listan. I varje fall är det till salu, sedan nyblivne ägaren Novell beslutat göra sig av med det officepaket de just packat ihop.
Då var syftet att konkurrera med Microsoft Office med ett komplett paket med ordbehandling, kalkyl, register och så vidare. Samma sak gjorde Lotus med Smartsuite innan de tvingades sälja ut till IBM. Envisa rykten talar om att Oracle ska köpa Wordperfect, men hur ivriga Oracle än är att slåss med Microsoft, tror jag att de har störst möjligheter på nya fronter som Internet, kabelnät och satellitsystem.

Marknadsläget 1997. Word för Windows har gått spikrakt uppåt sedan 1989 och knäckte Word Perfects uppgång året därpå. Resten är golvade och på väg att bli uträknade.

IBM utnyttjar sitt Lotusköp genom att skicka med Smartsuite på köpet för att kunna betala Microsoft några dollar mindre för varje såld dator. Det räcker med licenspengarna för Windows. Men den som följt IBMs hantering av PC-program misströstar måhända en smula om framtiden för det paketet.

Wordperfect behöver ju inte försvinna. Det kan finnas andra köpare, som är beredda att hålla liv i ett eller flera program i deras paket. I varje fall ordbehandlingsprogrammet. Och möjligen Quattro Pro, kalkylprogrammet som Wordperfect i sin tur köpte från Borland för inte så länge sedan för att därmed kunna begrava sitt eget kalkylprogram.
Men uppriktigt sagt ser jag inte någon som skulle kunna lyfta upp Wordperfect till en beaktansvärd marknadsandel igen.

Wordstars öde är klassiskt. Programmet blev de facto-standard redan på CP/M i slutet av 1970-talet och totalt dominerande i dos-världen under 1980-talet. Alla funtioner sköttes med tangenterna så att en van maskinskriverska slapp flytta händerna från tangentbordet. Inlärningströskeln var hög men sedan satt kombinationerna i ryggmärgen. Men 1985 lanserades Wordstar 2000 med helt nya, mnemotekniska kommandon. De skulle vara lättare att lära sig (Ctrl+P=print i st för Ctrl+K) men resultatet blev att alla befintliga kunder gav och och bytte upp sig till Wordperfect.

Uträknade kalkylark
Faktiskt skulle man kunna göra samma uppställning med kalkylprogram. Efter 1-2-3, Excel, Improv och Quattro Pro kommer ingenting och sedan Supercalc och möjligen något från SPCS. Inget Calc Result, inget Visicalc osv. Utbudet krymper.

Styrkeförhållandena är likartade: Microsoft närmar sig total dominans med marknadsandelar mellan 70 och 90 procent beroende hur man räknar och vem som räknar. Jag har tidigare serverat olika förklaringar till detta, men det finns flera.
Dagens ordbehandlingsprogram (och kalkylprogram etcetera) är så omfattande att de kräver en jättestab av programmerare. Sådant kostar pengar och då blir det allt tyngre för konkurrenterna att hålla jämna steg. Svunnen är den tid då man kunde möta mannen som skrivit PC Write i sitt lilla bås på Comdex, han som ensam höll all kod i huvudet och dessutom skötte support och marknadsföring.

En annan faktor är att kunderna standardiserar och har man grundat med någon version av Windows så blir det ganska självklart att fortsätta med samma fabrikat. Det är som tjänstebilar ungefär. Har företaget bestämt sig för Volvo så är det mycket svårt att få köra en cabbad Golf även om det blir billigare.

Märkligt nog har PC-tillverkarna inte slagits ut i samma omfattning. Visst har en liten tätklunga utkristalliserats med Compaq, IBM och AST med där finns också Dell, Packard Bell, HP, Siemens och några till - och den stora skaran av halvstora Taiwaneser och svenskmonterade burkar lever oförtröttligt vidare. Det finns faktiskt dessutom ganska stora företag som köper moderkort och uppgraderar sina gamla datorer istället för att byta alltihop.
Där lever mångfalden.
---
Artikeln fanns i CS 1995 och sedan dess har det naturligtvis hänt en hel del. Microsofts ställning på den traditionella Officemarknaden är om möjligt ännu starkare medan Microsoft har svårare att hävda sig på andra områden som webben och Linuxvärlden.
Cicero (från Tomas Björnssons RTB) är borta, Corel äger Wordperfect och IBM har skrotat Smartsuite. Hos Wordstar.org kan man köpa en emulator som ger Word navigering med Ctrl+tangenter!
Och bland pc-tillverkarna ovan kan vi stryka AST, Compaq och Siemens.