De senaste finesserna - eller så kompatibelt som möjligt? När du utvecklar en app, oavsett om det är för Iphone, Android eller någon annan plattform, måste du ta ställning till vilka versioner av telefonernas operativsystem som appen ska stödja.

Utvecklar du bara för de senaste versionerna har du större möjligheter att bygga mer tilltalande applikationer. Du kanske kan utnyttja telefonens hårdvara på smartare sätt, eller skriva koden enklare och mer rationellt.

Varje ny version av Iphone eller Android OS innehåller massvis med godis som smarta utvecklare kan förvandla till häftiga appar. Nackdelen med att bara sikta på nyare operativsystem är att personer som kör äldre versioner inte kommer att kunna använda din app.

Så hur ligger det till i verkligheten? Hur många av dina potentiella kunder ligger kvar på gamla versioner av operativsystemen?

Iphone-användare uppdaterar

AppRapporten har granskat trafikdata för IDGs appar för Iphone och Android. Informationen gäller alla de användare som startat apparna någon gång under de senaste 30 dagarna. Totalt sett rör det sig om över 17 000 Iphone-användare och över 4 000 Android-användare i Sverige.

Resultaten visar tydliga skillnader mellan Iphone och Android. För Iphone ser vi att 78,7 procent av användarna kör den senaste versionen av telefonens operativsystem, 3.1.3. 17,2 procent kör den näst senaste versionen, 3.1.2. På tredje plats ligger version 3.1 av Iphone OS med 1,1 procent av trafiken.

Totalt sett är det alltså hela 97 procent av användarna som kör version 3.1 eller högre av Iphone OS, och bara 3 procent som kör äldre versioner.

Android-användare sitter fast med gamla versioner

Låt oss då titta på Android istället. Här kör 63,4 procent av användarna den vid det här laget ganska gamla versionen 1.5. Bara 19,4 procent kör den senaste versionen av Android OS, 2.1. På tredje plats hittar vi version 1.6, med 14,5 procent. Dessa tre versioner täcker in strax över 97 procent av användarna.

Av siffrorna kan vi dra slutsatsen att Iphone-användare är väldigt angelägna att uppdatera operativsystemet i sina mobiltelefoner. Det betyder att du inte behöver ta särskilt stor hänsyn till att göra dina appar kompatibla med äldre versioner av Iphone OS. Sikta in dig på de senaste versionerna – du kommer ändå att nå en stor majoritet av användarna.

Däremot ser det helt annorlunda ut när du utvecklar för Android. Här är det helt avgörande att din app fungerar i version 1.5. Trots att det har hänt väldigt mycket med Android-operativsystemet sedan 1.5 släpptes så är den fortfarande i majoritet bland användarna.

Orsaken till de stora skillnaderna mellan Iphone- och Android-användare ligger i hur nya versioner av operativsystemen distribueras. En Iphone-användare ser direkt när han eller hon kopplar mobilen till datorn att det har dykt upp en ny version. Det krävs i princip bara ett klick för att ladda hem och installera uppdateringen.

För Android-plattformen är det upp till varje telefontillverkare att
tillhandahålla uppdateringar. Och eftersom många av tillverkarna, som exempelvis Sony Ericsson och HTC, gör egna modifieringar i operativsystemet så tar det lång tid för dem rulla ut uppdateringarna till sina kunder – om de överhuvudtaget gör det.

Snabbkoll

  • Iphone-användare är kvicka på att skaffa den senaste versionen av mobilens operativsystem
  • Många Android-användare sitter fast med gamla versioner
  • Utvecklar du för Iphone kan du utnyttja funktionaliteten i de senaste versionerna för Iphone OS
  • Utvecklar du för Android måste du ta större hänsyn till bakåtkompatibilitet

Fotnot: Datan baseras på trafiken i IDGs mobilapplikationer: IDG.se, IT24, Computer Sweden, MacWorld och M3 för Iphone samt IDG.se och Androidguiden för Android. De som använder dessa appar kan antas vara mer teknikkunniga än en genomsnittsanvändare, vilket kan innebära att de är mer angelägna att uppdatera operativsystemet i sina telefoner. Å andra sidan bör skillnaden i beteende mellan Iphone- och Android-användare inte vara unik för IDGs läsare.